News

Terenurile statului din Delta Dunării, închiriate fără licitaţie, cu “dedicaţie”. Proiect scandalos propus de un senator PSD, fost ofiţer de Securitate

11.06.2020 | 19:10
Terenurile statului din Delta Dunarii inchiriate fara licitatie cu dedicatie Proiect scandalos propus de un senator PSD fost ofiter de Securitate
Exploatațiile piscicole sau agricole din Deltă ar putea fi închiriate prin încredințare directă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede că pot fi închiriate prin încredințare directă terenurile deținute de către stat în Rezervația Delta Dunării pe care se află active deținute de către persoane fizice sau private. Practic, proprietarii de unități de cazare, exploatări piscicole ș.a.m.d. din Deltă vor putea să închirieze terenurile pe sume modice. Proiectul a fost inițiat de un senator de Tulcea, Ion Ganea (PSD), fost ofițer de Securitate.

Proiect scandalos propus de un fost ofiţer de Securitate. Terenurile statului din Delta Dunării, închiriate fără licitaţie

În momentul de față, Legea 82/1993 prevede posibilitatea închirierii terenurilor de care se ocupă Adminsitrația Rezervației, terenuri pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice și juridice, precum staţii de pompare, cherhanale, depozite de gheaţă, magazii, silozuri, ateliere mecanice, spaţii de cazare, etc.

ADVERTISEMENT

Numai că închirierea acestor terenuri se poate face prin licitație publică, în condițiile legii, chiar dacă persoanele fizice și juridice deținătoare ale activelor au drept de preempțiune la închirierea acestora. Cândva dreptul de preempțiune era rezervat localnicilor sau persoanelor juridice care aveau sediul înregistrat în zonă, însă această prevedere s-a pierdut de-a lungul modificărilor succesive pe care le-a suferit legea.

Inițiatorul susține însă că se impune anularea cu totul a posibilității licitației, astfel încât cei cu active pe terenurile respective să le primească prin încredințare directă. Astfel, Ion Ganea propune modificarea alineatului 12 al articolului 10 din Legea privind constituirea Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” astfel: ”Terenurile din perimetrul Rezervatiei, domeniu public de interes national pe care sunt amplasate active detinute de persoane fizice şi/sau juridice pot fi închiriate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunării, administratorul legal al domeniului public de interes national din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunării, prin încredintare directă către detinătorii legali ai acestor active, prin aplicarea taxelor stabilite de către ministerul finantelor în colaborare cu autoritatea publică centrală pentru mediu, ape şi păduri”.

ADVERTISEMENT

Practic, tarifele de închiriere nu vor mai fi stabilite prin licitație, ci prin decizia Ministerului Finanțelor și a Ministerului Mediului, instituții vulnerabile la influență politică. Cei care exploatează acum amenajările agricole sau piscicole primesc un cadou din partea statului doar pentru că au niște barăci pe respectivele terenuri.

Ion Ganea afirmă explicit că modificarea se impune pentru că nu întotdeauna câștigătorii licitațiilor sunt chiriașii terenurilor, adică nu câștigă cine trebuie.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste terenuri, prezentul act normativ în vigoare prevede, la art. 10, alin. (12), posibilitatea închirierii terenurilor ocupate de aceste active prin licitaţie publică cu asigurarea dreptului de preempţiune deţinătorilor acestor active. Având în vedere dificultatea aplicării prevederilor acestui articol, dificultate generată şi de faptul că deţinătorii activelor nu sunt întotdeauna şi câştigătorii licitaţiilor pentru exploatarea amenajărilor agricole sau piscicole, se propune simplificarea acestui proces prin modificarea corespunzătoare a acestei prevederi”, se arată în expunerea de motive a legii.

Ion Ganea susține chiar că eliminarea licitațiilor ar putea duce la creșterea veniturilor la bugetul național prin simplificarea procedurilor de închiriere.

ADVERTISEMENT

Senatorul de Tulcea a obținut susținerea, în calitate de coinițiatori, a altor 13 senatori, printre care Șerban Nicolae, Liviu Pop sau Teodor Meleșcanu.

Potrivit declarației de avere, Ion Ganea,  a cumpărat o casă de vacanță și terenul aferent în Dunavățu de Sus, comuna Murighiol și deține o ambarcațiune de agrement.

Cine este Ion Ganea, senatorul PSD care a inițiat proiectul

Ion Ganea a fost ofițer de Securitate, iar în 2011 Curtea de Apel București a decis că acesta a fost implicat în acțiuni de poliție politică, în urma unei sesizări a CNSAS. El a dirijat rețeaua informativă împotriva unui marinar suspectat pentru legăturile cu marinari străini.

Ganea și-a început cariera politică în UNPR a cărei filială județeană din Tulcea a condus-o. După fuziunea acestui partid cu PMP, a fost ales senator, în 2016, pe listele acestui  partid. Când a candidat pentru postul de senator a depus la BEJ Tulcea o declarație pe proprie răspundere că nu a fost lucrător sau colaborator al Securității.

După ce s-a aflat de trecutul său, Ganea a negat că ar fi fost colaborator al Securității, deși instanța stabilise că a fost securist, nu turnător. ”Nu am colaborat cu Securitatea înainte de anul 1989, ci am fost ofiţer de informaţii în cadrul unui serviciu de contraspionaj”, spunea Ganea în 2016.

În 2018, a plecat din PMP și s-a afiliat grupului senatorial al PSD. Imediat după dezertare, a fost ales secretar al Senatului cu voturile PSD, înlăturându-l astfel din funcție pe senatorul Gheorge Baciu, fostul său coleg de la PMP.

ADVERTISEMENT