“Nu avem ce pierde la Bucureşti, nu ne este teamă”

Turcia a susţinut, vineri seară, primul meci de la revenirea pe banca tehnică a "Împăratului" Fatih Terim. Partida cîştigată cu 5-0, pe teren propriu, în faţa Andorrei nu relevantă...
07.09.2013 | 13:00
Nu avem ce pierde la Bucuresti nu ne este teama

Turcia a susţinut, vineri seară, primul meci de la revenirea pe banca tehnică a “Împăratului” Fatih Terim. Partida cîştigată cu 5-0, pe teren propriu, în faţa Andorrei nu relevantă datorită nivelului foarte scăzut al adversarului. Singurul aspect pozitiv este victoria în sine, pentru că reprezentanţii Semilunei nu au mai reuşit să bată pe cineva în ultimele lor zece partide, în afara Andorrei! În rest, turcii n-au mai bătut pe nimeni, nici măcar în amicale. Fatih Terim a spus înainte de partida de la Kayseri, unde s-a jucat meciul cu Andorra, că principalul său obiectiv este ca jucătorii să îşi recapete încrederea în forţele proprii.

“Nu avem şanse nici cu egal, nici cu înfrîngere”

“Atmosfera va fi incendiară, publicul va fi al lor. Va fi interesant. Nu avem ce pierde şi nu ne este teamă. oricum, am pierdut tot ce se putea pierde. Dezavantajul nostru în România este că vom juca sub presiune, dar vom face totul pentru a învinge. Asta nu înseamnă că vom aborda meciul cu mulţi jucători ofensivi. Situaţia noastră în grupă este foarte clară, nu avem şanse nici cu egal, nici cu înfrîngere. Şi nici dacă învingem în toate meciurile nu se întîmplă nimic. Trebuie ca adversarii noştri să piardă puncte. Trebuie să fim atenţi în România, va fi un meci foarte dificil“, ne-a avertizat Fatih Terim, antrenorul turcilor, după meciul cu Andorra.

“Împăratul” pentru ei este un fel de Avci doi

Fiind antrenorul celei mai în formă echipe turce, Galatasaray, toată lumea se aştepta ca la echipa naţională să fie convocaţi mai mulţi jucători ai “leilor”. Paradoxal, Terim a optat pentru cîte şase jucători de la cele două echipe suspendate din cupele europene, Fenerbahce şi Beşiktaş şi doar pentru patru de la Galata. De asemenea, presa turcă aştepta să vadă schimbări în sistemul de aşezare al echipei în teren. Fostul selecţioner, Abdullah Avci, folosea un sistem clasic, 4-4-2, iar Terim nu a schimbat modulul.

Terim i-a folosit în atac pe oamenii pe care i-a folosit şi predecesorul său miza mereu, cuplul de la Galatasaray, Burak Yilmaz – Umut Bulut. Terim îl ţine rezervă la Galata pe Umut Bulut, dar la naţională este titular. Asta pentru că duelul său pentru titularizare la club este din start inegal, rivalul numindu-se Didier Drogba. Cu toate acestea, deşi situaţia a fost aceeaşi şi în sezonul anterior, Terim, ca şi Avci, îi acordă credit rezervei, care cu hat-trick-ul din partida cu Andorra a ajuns acum la şapte goluri în 25 de apariţii la echipa naţională.

Nu a vrut să menajeze pe nimeni pentru România

Fatih Terim nu a odihnit nici un jucător pentru partida de la Bucureşti. Două au fost argumentele sale în luarea acestei decizii. Niciodată nu a fost adeptul folosirii unor jucători în formula de start, pentru a schimba apoi, peste cîteva zile cu alţii decît în situaţii de forţă majoră (accidentări sau suspendări). La fel a procedat şi la echipele de club la care a activat şi în precedentele două mandate la echipa naţională (1993-96, 2005-2009). Al doilea motiv, derivat din situaţia existentă la echipă înaintea venirii sale, ţine de necesitatea obţinerii unui rezultat care să deblocheze starea psihică precară a vestiarului. După 5-0 cu Andorra, Terim a spus că această echipă va evolua şi la Bucureşti şi că marele cîştig al jocului nu a fost succesul în sine, cît mai ales deblocarea psihică şi schimbarea de atitudine a jucătorilor. Şi fotbaliştii au perceput schimbarea de antrenor ca pe un duş revigorant. “Ştie formidabil să motiveze, să creeze un spirit de luptă, o atitudine pozitivă faţă de joc. Cu Terim am căpătat forţă la toate capitolele şi ne vom juca şansele pînă la capăt cu convingerea că nimic nu e încă pierdut şi că avem capacitatea de a învinge” – a declarat unul dintre liderii echipei, “spaniolul” lui Atletico Madrid, Arda Turan. Iar autorul celor trei goluri, Umut Bulut, spune că nu e deloc supărat de situaţia sa de la Galatasaray, pentru că Drogba e un mit şi este convins că va veni şi ziua lui cînd va fi titular. Dimpotrivă, îi este recunoscător lui Terim pentru faptul că deşi nu joacă la club îl cheamă la naţională, avînd încredere în capacităţile lui de a marca.

Schimbări în apărare şi la mijloc

Dacă sistemul tactic nu a suferit modificări de la Avci la Terim, atacanţii au rămas bătuţi în cuie, modificări au apărut în defensivă şi la mijloc. În poartă a revenit veteranul lui Fenerbahce, Volkan Demirel în locul lui Kirvak, păstrat rezervă. Fundaşul dreapta este singurul neschimbat, Gokhan Unul. Cu Avci, Semih Kaya a evoluat ca fundaş stînga, acum a jucat central, alături de Omer Toprak, de la Leverkusen. A dispărut din mandatul lui Avci celălalt fundaş central, Hasan Kaldirim, trecut rezervă, iar pe stînga a intrat Caner Erkin. La mijloc, Gokhan Tore este pe dreapta, în locul lui Alper Potuk, rămas pe bancă. Mehmet Topal este altă noutate, cel sărit din schemă fiind Selcuk Inan. Practic, formula de joc a lui Fatih Terim este următoarea, cu mari şanse de a o revedea marţi seară, pe “Arena Naţională”: Volkan – Gokhan Unul, Semih Kaya, Omer Toprak, Caner Erkin –  Gokhan Tore, Mehmet Topal, Nuri Şahin, Arda Turan -Umut Bulut, Burak Yilmaz.