News

Termenul de contestare a amenzilor din starea de urgență se apropie de final. Care sunt pașii care trebuie făcuți

31.05.2020 | 18:01
Termenul de contestare a amenzilor din starea de urgenta se apropie de final Care sunt pasii care trebuie facuti
ADVERTISEMENT

Pe 2 iunie expiră termenul în care pot fi contestate amenzile date pe durata stării de urgență, în baza ordonanțelor militare emise în această perioadă. Chiar dacă aceste sancțiuni au fost declarate neconstituționale de către CCR, contestarea amenzilor în instanță este necesară pentru cei care vor să nu le plătească sau să-și recupereze banii, dacă au făcut deja plata.

2 iunie, ultima zi de contestare a amenzilor

Potrivit legii, o amendă poate fi contestată în instanță în termen de 15 zile de la aplicarea sancțiunii. Cum pe durata stării de urgență termenul a fost suspendat, cele 15 zile au început să curgă de la încetarea stării de urgență. Finalul celor 15 zile cade într-o perioadă de zile libere (30 și 31 mai sunt zile de weekend, iar 1 iunie este sărbătoare legală fiind Ziua Copilului), astfel că ultima zi în care pot fi depuse contestațiile este marți, 2 iunie.

ADVERTISEMENT

Contestația la amendă trebuie trimisă judecătoriei pe raza căreia a fost săvârșită contravenția. Cei care nu au pregătire juridică sau nu-și permit serviciile unui avocat pot folosi un formular-tip pus la dispoziție de către avocatul Daniel Ionașcu, președintele PPU (social-liberal). Formularul poate fi descărcat AICI.

Trimițând formularul la instanță, aceasta va constata nelegalitatea amenzii și va anula amenda. Cei care au plătit, în baza sentinței de la instanță vor primi banii înapoi, iar cei care nu au plătit vor fi exonerați. Atenție, însă, timpul pentru care se mai pot depune aceste cereri, de scutire a amenzii sau anularea procesului verbal, se apropie de sfârșit”, a precizat Daniel Ionașcu.

ADVERTISEMENT

Pe lângă formular, mai trebuie depusă dovada achitării taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 de lei, și copii după procesul-verbal al amenzii și după actul de identitate.

Amenda poate fi contestată atât de cei care nu au plătit-o încă, precum și de către cei care au  făcut plata, urmând ca, în cazul unei decizii favorabile, să primească banii înapoi. În pofida deciziei Curții Constituționale, amenzile nu se anulează de drept, fiind necesară contestația în instanță

ADVERTISEMENT

Termenul la care persoanele amendate se pot aștepta la o decizie din partea judecătoriilor este incert, deoarece există posibilitatea ca instanțele să trebuiască să soluționeze un număr foarte mare de plângeri. Potrivit cifrelor oficiale, în România au fost aplicate circa 300.000 de amenzi în perioada stării de urgență pentru încălcarea ordonanțelor militare, amenzi al căror cuantum totalizează circa 120.000.000 euro.

Soluții alternative la plângerea în instanță

Persoanele care nu au timp de pierdut prin instanțe mai au o speranță, anume de adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege inițiat de ALDE, Pro România și UDMR prin care sunt anulate amenzile aplicate în baza ordonanțelor militare.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, o asemenea lege ar avea avantajul că va evita sufocarea instanțelor care trebuie să analizeze până la 300.000 de dosare. Proiectul a fost depus pe 19 mai și rămâne de văzut cât va dura traseul legislativ al acestuia.

Atenție însă: proiectul nu prevede anularea tuturor acestor amenzi! ”Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii şi liniştii publice”, a precizat liderul ALDE.

O altă soluție a fost avansată de către o organizație nonguvernamentală, APADOR-CH, care a cerut Guvernul să acorde o amnistie fiscală prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Această măsură de amnistie fiscală trebuie însoţită si de o prevedere care să se refere la cei care au achitat deja amenda, pentru evitarea unei situaţii discriminatorii între cei care au achitat amenda și cei care nu au achitat-o. Astfel, ar trebui prevăzut că persoanele care au achitat amenda au dreptul să opteze între restituirea sumei plătite și folosirea acestei sume achitate pentru plata altor datorii pe care le are la stat”,  argumenta APADOR-CH.

Deocamdată însă, Guvernul nu a dat semnale că ar lua această variantă în calcul, astfel că cea mai sigură soluție de evitare a plății amenzii este contestarea în instanță.

De ce a decis CCR că amenzile sunt neconstituționale

CCR a decis pe 6 mai că amenzile aplicate în baza ordonanțelor militare pe durata stării de urgență sunt neconstituționale. Decizia Curții a venit în  urma unei sesizări făcute de către Renate Weber, Avocatul Poporului.

Șapte zile mai târziu judecătorii de contencios constituțional au publicat și motivarea acestei decizii. În esență, CCR argumenta că textul actului normativ în baza căruia au fost aplicate amenzile este neclar și nu permite cetățeanului de rând să se elucideze pentru ce fapte poate fi amendat.

Norma trebuie redactată cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte. Altfel spus, legea trebuie să definească în mod clar contravenţiile şi sancţiunile aplicabile, fiind necesar ca destinatarul normei să cunoască din însuşi textul normei juridice aplicabile care sunt actele, faptele sau omisiunile ce pot angaja răspunderea sa contravenţională”, este precizat în motivare.

Un alt motiv de neconstituționalitate este acela că polițiștilor li s-a permis să stabilească cuantumul fiecărei amenzi după bunul plac, fără să existe o clasificare clară a contravențiilor cu pragurile de amendă aferente fiecărui tip de încălcare a legii. Astfel, au apărut diferențe între valoarea amenzilor aplicate pentru aceeași contravenție, în funcție de capriciile forțelor de ordine.

ADVERTISEMENT