Termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou expiră vineri. Anunțul oficial

Adrian Baciu   
în HotNews
02/04/2021, 11:10
Termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou expiră vineri. Anunțul oficial
Termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou expiră vineri. Anunțul oficial. Sursa foto: colaj Fanatik

Vineri, 2 aprilie, expiră termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou. Metrorex a trimis deja o notificare către firma care administrează aceste unități din subteran.

Conducerea metroului bucureștean a anunțat că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, cei de la Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Vineri expiră termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou

Termenul pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou expiră în cursul zilei de vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

Reprezentanții Metrorex explică această măsură într-un comunicat de presă amplu în care mai precizează că ”firma care administrează spaţiile comerciale trebuie să le elibereze în regim de urgență”.

”În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie.

Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, se arăta în comunicatul semnat de directorul general Ştefan Paraschiv, potrivit Agerpres.

Ce se întâmplă dacă spațiilor nu sunt eliberate la termen

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, aflat în conflict deschis cu sindicatul de la metrou, a avertizat, la începutul acestei săptămâni, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, ”se va restabili legea”.

”Este domeniul public, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor dat în concesiune companiei Metrorex. Şi eu şi directorul general al Metrorex suntem obligaţi să acţionăm pentru a apăra interesul public şi interesul companiei, nu interese private. Acolo e un contract expirat din 2018 şi acele spaţii sunt ocupate fără drept”, a spus Drulă, potrivit sursei citate.

Închide ×