Video

TEROARE la Doneţk! Stare de RĂZBOI! Mesaj de ALARMĂ!

UPDATE 22:00 /  Primarul oraşului Doneţk, centru industrial situat în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să rămână acasă, după luptele intense dintre trupele ucrainene şi...
26.05.2014 | 12:05
TEROARE la Donetk Stare de RAZBOI Mesaj de ALARMA

UPDATE 22:00 /  Primarul oraşului Doneţk, centru industrial situat în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să rămână acasă, după luptele intense dintre trupele ucrainene şi separatiste proruse care au făcut ‘victime în rândul civililor’, informează AFP, citată de Agerpres.

Primarul din Doneţk le recomandă locuitorilor din regiune să stea acasă. ‘Supravegheaţi-vă copiii. Încercaţi să nu plecaţi de acasă decât în caz de urgenţă’, a declarat primarul Oleksandr Lukiancenko într-un comunicat dat publicităţi pe site-ul primăriei.

În apropierea aeroportului internaţional din Doneţk, ocupat în cursul dimineţii de insurgenţi proruşi, au avut loc luni lupte intense. Kievul a reluat operaţiunea antitero din estul Ucrainei. Forţele antitero au aplicat o lovitură aeriană pe aeroportul din Doneţk.

Ca rezultat a fost distrusă o instalaţie antiaeriană. Acest fapt a creat panică în rândurile separatiştilor, scrie censor.net, citată de publika.md.

Sursă: www.romaniatv.net

………………………………………………………………………………..

UPDATE 21:00 / Stare de război în Doneţk instituită de rebeli! Autoproclamata Republică populară Doneţk a instituit starea de război pe teritoriul său după reluarea ofensivei de către forţele guvernamentale ucrainene contra bastioanelor proruse din estul ţării, informează EFE.

“Cu începere de la miezul nopţii suntem în stare de război. Obiectivul nostru prioritar este să curăţăm teritoriul nostru de forţele de ocupaţie”, a afirmat liderul regiunii separatiste, Denis Puşilin, citat de agenţiile ruse de presă.Puşilin a făcut acest anunţ după ce ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a avertizat că operaţiunile antiteroriste contra rebelilor vor fi reluate la finalul alegerilor prezidenţiale de duminică.

Alegerile s-au încheiat. Nu au reuşit să le saboteze. Am câştigat. Acum trebuie să apărăm rezultatul”, a scris Avakov pe contul său de Facebook. Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, miliardarul Petro Poroşenko, a afirmat că va angaja un “dialog direct” cu locuitorii din estul ţării şi a promis că va garanta folosirea limbii ruse cu statut oficial.

El a lăsat să se înţeleagă că ceremonia de învestire ar putea avea loc în Donbas, bazinul minier din estul Ucrainei care reuneşte cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk. În acelaşi timp, el a exclus orice dialog cu membrii miliţiilor insurgente, deşi s-a arătat dispus să îi amnistieze pe cei care depun armele, cu condiţia să nu fi comis infracţiuni grave după izbucnirea revoltei proruse la începutul lunii aprilie. “Cei care doresc să transforme Donbas în Somalia, care nu apără drepturile şi se pronunţă pentru federalizare, care îşi arogă dreptul de a fura şi a ucide, cu astfel de indivizi nu putem purta niciun fel de negocieri”, a mai afirmat preşedintele ales al Ucrainei.

Sursa: Agerpres

…………………………………………………………………………..

UPDATE 16:00 /  Operaţiunea antiteroristă a fost reluată în estul Ucrainei. Lupte intense în zona aeroportului din Doneţk, ocupat de separatişti!  Armata ucraineană a anunţat că a lansat luni o „operaţiune antiteroristă“ la aeroportul de la Doneţk, aflat începând de luni dimineaţa sub controlul unor insurgenţi proruşi, a declarat un purtător de cuvânt al celulei regionale însărcinate cu operaţiunea pentru AFP.

Cel puţin şase elicoptere militare al forţelor ucrainene atacă aeroportul din oraşul Doneţk, care a fost anterior capturat de separatişti, informează presa ucraineană. O explozie şi tiruri sporadice s-au auzit în apropiere de aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, care a trecut luni dimineaţa sub controlul insurgenţilor proruşi, a constatat un jurnalist AFP.

Fum negru se ridica deasupra zonei aeroportului şi se putea auzi zgomotul produs de avioane de luptă. Toate zborurile au fost anulate luni dimineaţa. Pe aeroport au loc lupte şi s-ar fi înregistrat răniţi, susţin locuitorii din apropierea aeroportului care mai spun că zona este survolată în permanenţă de elicoptere şi avioane de luptă. Potrivit martorilor, separatiştii ar fi doborât un elicopter.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 şi Mig-29 participă la operaţiune. “Militari sunt paraşutaţi în acest moment din elicoptere MI-8 şi sunt pe cale să cureţe teritoriul”, a declarat o sursă citată de AFP. Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport şi “îndreptat împotriva forţelor ucrainene”.

Vicepremierul Ucrainei Vitali Iarema a anunţat reluarea operaţiunii antiteroriste în estul ţării. Decizia privind reluarea operaţiunii antiteroriste a fost luată după ce separatiştii au introdus legea marţială în regiunea Doneţk. Anunţul privind introducerea legii marţiale a fost făcut de către liderii autoproclamatei “Republici Populare Doneţk”. Oficialul a precizat că trupele guvernamentale au blocat zonele unde se află grupările militante. La rândul lor, liderii autoproclamatei “Republici Populare Doneţk” au declarat, citaţi de Interfax, că în regiune a fost introdusă legea marţială.

Activitatea Aeroportului Internaţional din Doneţk a fost suspendată. Asta după ce câteva persoane înarmate au cerut conducerii să evacueze militarii ucraineni care asigură securitatea aeroportului. “Un grup de oameni înarmaţi a pătruns pe teritoriul Aeroportului din Doneţk. Confruntări directe armate nu au avut loc. Aceştia au cerut retragerea militarilor ucraineni, responsabili de asigurarea securităţii aeroportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului din Doneţk, Dmitri Kosinov. “Nu ne permit să intrăm în aeroport. Au spus că este închis şi trebuie să aşteptăm. Nu ne-au oferit nicio explicaţie”, spune un bărbat.

Vezi VIDEO: 

Sursă: www.adevarul.ro

****************************************************************

UPDATE 26.05.2014, 12:15  /Aeroportul din Doneţk a fost închis în urma unui atac al insurgenţilor proruşi! Alegerile prezidenţiale din Ucraina nu au liniştit violenţele din estul ţării. Aeroportul din Doneţk a fost închis în urma unui atac al insurgenţilor proruşi. Zeci de indivizi înarmaţi au intrat în aeroport, iar acesta a fost ulterior înconjurat de forţe militare loiale Kievului, scrie CNN.

Cele două grupări au tras mai multe focuri de armă. Prezenţa insurgenţilor în terminal a dus la anularea zborurilor care ar fi trebuit să decoleze sau să aterizeze la Doneţk. Oficialii de la Kiev acuză Rusia că susţine mişcările separatiste din estul Ucrainei prin trimiterea de mercenari şi armament peste graniţă. Moscova continuă să nege aceste acuzaţii, iar preşedintele Vladimir Putin a declarat că va respecta ,,voinţa poporului ucrainean” la alegerile prezidenţiale.

Sursă: www.realitatea.net

**********************************************************************************

UPDATE 17:40 / Contactat de FANATIK.RO, Mircea Lucescu, antrenorul lui Şahtior, a declarat că nu se teme că patronul clubului ar putea păţi ceva rău. “Am înţeles că protestatarii s-au dus să negocieze cu domnul Ahmetov. Să vedem ce va fi la alegeri. Vor să-l atragă de partea lor. El, însă, vrea ca Ucraina să rămînă unită. Am vorbit cu dînsul la telefon, este în regulă, dar mai multe nu pot să spun. Nu-mi este teamă de ce se întîmplă la Doneţk! De ce mi-ar fi? Eu mă tem doar de Dumnezeu”, a spus Mircea Lucescu pentru FANATIK.RO.

***************************************************************

2.000 de oameni, unii dintre ei fiind înarmaţi, se îndreaptă spre locuinţa miliardarului Rinat Ahmetov din Doneţk, potrivit Kyiv Post. Rinat Ahmetov este preşedintele clubului Sahtior Donetk şi unul dintre cei mai influenţi oameni din Ucraina. El a luat pozitie impotriva separatiştilor în urmă cu cîteva zile.  

Protestatarii de azi scandează “Ahmetov e duşmanul poporului”, scriu jurnaliştii ucraineni. Potrivit purtătorului de cuvînt al lui Ahmetov, acesta s-ar afla în Kiev pentru a vota la alegerile prezidenţiale  şi ar trebui să se întoarcă la Doneţk. Pe o reţea de socializare au aparut si imagini de la manifestatie:

ru