News

Terorist în România, Mohammad Munaf ar fi plecat în SUA. Americanii i-au prelungit pașaportul în 2015, când era în închisoare

Condamnat în două state pentru răpire și acte de terorism, Mohammad Munaf ar fi ajuns în Statele Unite, după ce a fost expulzat din România.
02.03.2023 | 13:03
Terorist in Romania Mohammad Munaf ar fi plecat in SUA Americanii iau prelungit pasaportul in 2015 cand era in inchisoare
Mohammad Munaf a fost condamnat pentru terorism, în cazul jurnalistilor români răpiți în Irak / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mohammad Munaf, condamnat pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak și scos din țară de autoritățile române la scurtă vreme după ce și-a ispășit pedeapsa, ar fi ajuns în Statele Unite, acolo unde locuiește familia lui. Informația este una surprinzătoare, în condițiile în care SUA are un regim extrem de sever de intrare în țară pentru persoanele bănuite de terorism și familiile lor.

Munaf nu mai are voie să intre în România timp de 15 ani

Autoritățile române au invocat motive de securitate națională atunci când l-au scos pe Munaf din țară, la sfârșitul anului trecut. Ca urmare a unei decizii emise de autorități pe data de 6 iunie 2022, Mohammad Munaf a părăsit voluntar teritoriul României la data de 17 iulie 2022, iar o zi mai târziu a cerut în instanță reducerea perioadei de interdicție de intrare în țară, de la 15 la 5 ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit avocatului care l-a reprezentat pe Munaf în instanță, autoritățile române au optat, inițial, pentru o perioadă de interdicție de 5 ani, pe care au și trecut-o în pașaportul acestuia, după care s-au răzgândit și au modificat-o la 15 ani.

Mai mult, lui Munaf nu i s-ar fi explicat cauza luării unei măsuri atât de severe, ”în afara invocării unei sentințe penale”. Avocatul lui Munaf spune că ”descrierea situației de fapt este mult prea generală, decizia trebuind să cuprindă elemente concrete de fapt și de drept”.

ADVERTISEMENT

Serviciul de imigrări spune că Munaf e ”terorist dovedit”

În cauză, Inspectoratul General pentru Imigrări a invocat o ordonanță de urgență care permite aplicarea măsurii de interdicție de intrare în țară cetățenilor străini care sunt ”semnalați” că finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod acte de terorism.

”Or, în situația reclamantului nu există doar o semnalare referitoare la un astfel de comportament infracțional, ci acest comportament infracțional de finanțare, pregătire și sprijinire în orice mod sau comitere de acte teroriste a fost documentat, probat și constatat de către organele de drept”, a arătat IGI în instanță, argument acceptat de judecători care au respins cererea lui Munaf.

ADVERTISEMENT

Lui Munaf i s-a prelungit pașaportul american după ce a fost adus în România

Informația-bombă, abia acum urmează. Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, s-a identificat în fața autorităților române cu un pașaport valabil, emis de autoritățile SUA în anul 2015, atunci când el era deja condamnat pentru terorism în România.

”Pe fondul cauzei, a menţionat că la data de 06.07.2022, numitul Mohammad Munaf, cetăţean SUA, fiul lui … AL … şi … …, născut la data de …/11/1962 în Irak-…, posesor al paşaportului nr. 53…335, eliberat de autorităţile din SUA la data de 29.10.2015, valabil pana la 28.10.2025, a fost preluat de la Penitenciarul Jilava de către lucrătorii serviciului pârâtului în vederea clarificării legalităţii şederii pe teritoriul României”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că era condamnat pentru răpire și terorism în două state (în Irak fusese chiar condamnat la moarte), lui Munaf nu doar că nu i s-a retras cetățenia americană, ba chiar i s-a prelungit pașaportul care îi expirase. La data prelungirii, Munaf se afla într-o închisoare din România, după ce fusese adus în țară ”cu mare fast”, pe data de 27.08.2015.

”Astăzi şi cetățeanul american şi irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus în ţară pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare dată de Curtea de Apel București în 2007. Mi-am dorit mult să se întâmple așa, pentru că am tratat răpirea celor trei jurnaliști ca pe un atentat la siguranța națională”, scria fostul președinte Traian Băsescu, la acea dată, pe contul lui de Facebook.

Munaf le-a spus judecătorilor că familia lui se află deja în Statele Unite

Despre legătura lui Mohammad Munaf cu americanii s-a vorbit destul de mult în perioada în care acesta s-a aflat în detenție, în Irak, ca urmarea răpirii jurnaliștilor români. Procurorul Ciprian Nastasiu, care s-a deplasat de mai multe ori în Irak pentru a-l audia pe Munaf, povestește în cartea ”Prădarea României” că discuțiile cu acesta au avut loc în tabăra 364 pușcași SUA, în apropiere de Bagdad. De asemenea, s-a vorbit și despre legături pe care Munaf le-ar fi avut cu serviciile de americane de intelligence.

Tot în procesul în care Mohammad Munaf a cerut scurtarea perioadei de ”exil”, acesta a arătat că intenționează să meargă în Statele Unite, după ce va pleca din România.

”Curtea observă, din declarația reclamantului (fila 23 verso dosar), că familia acestuia locuiește în Statele Unite ale Americii iar nu pe teritoriul României, în înscrisul menționat reclamantul învederând că urmează a pleca la familia sa”, se mai arată în motivarea acțiunii, făcută recent publică de Curtea de Apel București.

Mohammad Munaf a fost căsătorit cu românca Georgette Cruceanu, alături de care are trei copii. Cei doi au format un cuplu timp de 15 ani, însă femeia a cerut divorțul în 2008, după ce Munaf a fost condamnat pentru terorism.

ADVERTISEMENT
Tags:
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant