Teroriştii ne-au pus pe lista neagră! România a devenit o “ŢINTĂ LEGITIMĂ”

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
23/08/2016, 09:15
Teroriştii ne-au pus pe lista neagră! România a devenit o “ŢINTĂ LEGITIMĂ”

Cu toate că în aparenţă românii sunt liniştiţi de autorităţi cu privire la gradul de producere a unui atentat, în practică lucrurile stau altfel. Potrivit celor mai recente informaţii ale SRI, România a devenit o ţintă legitimă şi un teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în ”califat”. Motiv pentru care au fost actualizate măsurile de siguranţă la nivel naţional.

Europa a fost zguduită în ultima jumătate de an de atentate cu sute de victime, iar ameninţările teroriştilor nu se opresc. Cum era firesc, românii au vrut să afle cât de mare este ameninţarea la adresa noastră. Autorităţile au dat asigurări că nivelul de alertă se păstrează albastru precaut. Cu toate acestea, lucrurile au fost recalculate, iar serviciile secrete sunt mai vigilente ca oricând. Serviciul Român de Informaţii a explicat pentru ziarul Libertatea faptul că pregătirea ofiţerilor a fost modificată şi au fost sporite inclusiv tehnicile pentru depistarea unor pericole de natură teroristă, mai ales că ţintele teroriştilor s-au schimbat foarte mult. Punctele de frontieră sunt acum cele mai bine monitorizate locuri.

SRI a consolidat şi îşi adaptează permanent măsurile de protecţie antiteroristă la obiectivele din responsabilitatea sa. La nivel naţional, Serviciul s-a concentrat pe furnizarea de expertiză şi pe capacitarea principalelor instituţii din Sistemul Naţional de Protecţie şi Combatere a Terorismului (Serviciul de Informaţii Externe, dar mai ales structurile Ministerului de Interne – de frontieră şi poliţie) cu care cooperează intens în problematica persoanelor care se deplasează în străinătate în scop terorist, respectiv a celor care revin din spaţii în care au loc confruntări şi acţiuni teroriste. Pregătirea efectivelor de luptători ale Brigăzii Antiteroriste a fost actualizată prin implementarea şi operaţionalizarea unor module specifice”, a transmis SRI.

64 de suspecţi expulzaţi în cinci ani

În 2014, România a mai făcut un pas care a trimis ţara noastră în vizorul teroriştilor. După ce ce ţara noastră a aderat la o coaliţie din care fac parte 40 de ţări care luptă împotriva autointitulatului ”Stat Islamic”, specialiştii au anunţat că riscăm să devenim o ţintă.

Experienţele recente cu care s-a confruntat Europa şi modul de operare al teroriştilor arată, spun ofiţerii SRI, că aceştia îşi aleg ţinte dintre cele mai diverse, de la atacuri în spaţiul public până la obiective militare, guvernamentale, bine păzite şi monitorizate informativ.

Potrivit datelor furnizate de SRI, numai anul trecut au fost declarate ca persoane indezirabile pentru România 10 cetăţeni străini, implicaţi în activităţi conexe terorismului.

În acelaşi an, pe baza datelor şi informaţiilor obţinute de SRI, procurorii DIICOT au dispus într-un dosar de urmărire penală, reţinerea pentru 24 de ore şi ulterior supravegherea sub control judiciar, a unui cetăţean român minor, radicalizat, implicat în promovarea activă în mediul virtual a unor mesaje radicale şi pro Daesh. În ultimii cinci ani au fost expulzate 64 de persoane despre care se bănuia că atentează la securitatea naţională.

SRI monitorizează cartelele pre-pay

În acest context internaţional şi mai ales european, evaluarea ameninţării teroriste la adresa României relevă o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la o ameninţare generică la una punctuală, caracterizată de o creştere a nivelului de atractivitate al ţării noastre pentru entităţi teroriste – în special ca ţintă de oportunitate şi alternativă la state vest-europene, prioritar avute în vedere în prezent, spun oficialii din SRI. ”În cazul Daesh, preocupările punctuale urmează nominalizării ţării noastre, alături de alte state, ca ţintă ”legitimă” şi ”teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în califat”.

La începutul acestui an premierul Dacian Cioloş a afirmat public că deţine informaţii cum că teroriştii folosesc cartele prepay din România pentru organizarea atentatelor cel mai probabil. Reprezentanţii SRI au explicat că pot monitoriza aceste mijloace, deşi în România nu există o lege care să prevadă prezentarea unui act de identitate în momentul cumpărării cartelelor. Şi în această direcţie deciziile par să se schimbe şi urmează adoptarea unei legi în acest sens.

”Instituţia are în vedere permanent cunoaşterea modalităţilor de legătură utilizate în planificarea unor eventuale atentate teroriste. Ne referim în acest context inclusiv la utilizarea unor cartele preplătite cu loc de origine România. În cooperare cu instituţiile partenere din România şi străinătate, sunt generate permanent analize ale modului în care aceste instrumente de comunicare pot constitui vulnerabilităţi în procesele de pregătire a unor acţiuni cu potenţial violent”, au mai transmis reprezentanţii SRI.

Noul profil al teroristului

 Aflăm totodată că profilul teroristului s-a schimbat foarte mult, aceştia fiind influenţaţi mai degrabă de condiţia socială, şi nu de religie, iar unii comit atentate fără să mai fi aderat la o grupare teroristă. De asemenea, am aflat că România a ajuns pe lista celor mai ”vânate” ţări.

Vezi mai multe pe libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Chelsea – Arsenal 0-0 live online pe Eurosport. Start de meci!

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×