Potrivit Reuters, cel mai mare producător de automobile electrice din lume a declarat sâmbătă că a livrat 254.695 de vehicule în perioada aprilie-iunie. În trimestrul precedent livrase 310.048 de vehicule.
O recrudescență a cazurilor de Covid-19 în China a obligat Tesla să suspende temporar producția la fabrica sa din Shanghai și a afectat instalațiile furnizorilor din această țară.
Tesla va accelera producția la fabrica din Shanghai odată cu suspendarea restricțiilor impuse de pandemie. Astfel se preconizează o creștere a livrărilor în a doua jumătate a anului.
La începutul lunii iunie, directorul general Elon Musk le-a spus directorilor executivi că are un ”sentiment foarte rău” în legătură cu economia. În acel context, celebrul antreprenor american a spus că trebuie să renunțe la 10% din personalul Tesla Inc.
Chiar și așa, Musk a declarat că cererea pentru vehiculele Tesla rămâne puternică, dar că există în continuare provocări legate de lanțul de aprovizionare.
În luna iunie, Tesla majora din nou prețurile pentru unele dintre modelele sale în Statele Unite și China. Asta se întâmpla după ce Musk avertizase asupra presiunii inflaționiste semnificative în ceea ce privește materiile prime și logistica.
Conform statisticilor companiei, luna iunie 2022 a fost cea mai mare lună de producție de vehicule din istoria Tesla Inc. Analiștii se așteptau ca Tesla să raporteze livrări de 295.078 de vehicule pentru perioada aprilie-iunie, potrivit datelor Refinitiv.
Mulți dintre ei și-au redus estimările la aproximativ 250.000 de unități, din cauza blocajului pandemic prelungit din China. Altfel, cel mai valoros producător auto din lume a înregistrat livrări-record în fiecare trimestru începând cu al treilea trimestru din 2020.
Practic, a rezistat mai bine decât au făcut-o cei mai mulți producători auto în pandemie și în fața întreruperilor lanțului de aprovizionare. China a jucat un rol esențial în creșterea rapidă a producției de vehicule Tesla. Fabrica din Shanghai are costuri reduse și a fost profitabilă.
Aici au fost produse aproximativ jumătate din totalul mașinilor livrate de companie anul trecut. Musk a declarat în aprilie că producția totală de vehicule a Tesla în al doilea trimestru va fi ”aproximativ egală” cu cea din primul trimestru.
Recent, miliardarul american a declarat că Tesla a avut un ”trimestru foarte greu”, citând provocările legate de producție și de lanțul de aprovizionare din China. Musk a mai spus că noile fabrici ale Tesla din Texas și Berlin sunt ”furnale gigantice de bani” care pierd miliarde de dolari, deoarece se luptă să crească rapid producția.
Acțiunile Tesla au scăzut cu 35% până acum în acest an, afectate de achiziția de 44 de miliarde de dolari propusă de Musk pentru Twitter Inc, de blocajul din China și de incertitudinile macroeconomice.