News

Tesla, amendată după ce a limitat capacitatea bateriilor și viteza de încărcare. Șoferii primesc despăgubiri imense

Tesla are de plătit despăgubiri consistente după ce a limitat capacitatea de încărcare a bateriilor mai multor mașini și viteza de încărcare a acestora.
25.05.2021 | 18:46
Tesla amendata dupa ce a limitat capacitatea bateriilor si viteza de incarcare Soferii primesc despagubiri imense
ADVERTISEMENT

Un tribunal din Norvegia a găsit compania Tesla vinovată, după ce mai mulți posesori de automobile au dat în judecată firma.

Aceștia s-au plâns de reducerea capacității bateriilor, dar și de reducerea vitezei de încărcare a acestora.

ADVERTISEMENT

Mai mulți șoferi ce conduc automobile Tesla, din Norvegia dar și din alte țări, s-au plâns că autonomia mașinilor a scăzut simțitor. În unele cazuri, a fost vorba de scăderi de până la 45 de kilometri de autonomie. De vină ar fi un update de software livrat în 2019.

Utilizatorii au descoperit și că viteza de încărcare a fost redusă, asta chiar la stațiile de încărcare proprii ale Tesla, Supercharger.

ADVERTISEMENT

Problemele par să fi apărut la modele Tesla S produse între 2013 și 2015. La vremea respectivă, Tesla susținea că scopul este de a proteja bateria și de a îmbunătăți longevitatea acesteia. În plus, compania afirma că doar un număr restrâns de utilizatori ar fi afectați.

Anumiți posesori de Tesla Model S s-au trezit că bateria mașinii are o capacitate redusă, chiar și cu 11%, comparativ cu scăderile preconizate ale capacității bateriei în mod normal de utilizare.

ADVERTISEMENT

Astfel de probleme au dus la procese nu doar în Norvegia, ci și in Danemarca, în SUA și în alte state din lume.

Tesla ar putea plăti despăgubiri uriașe clienților afectați

Decizia tribunalului a fost dată in absentia, deoarece reprezentanții Tesla nu s-au prezentat la proces. Ca urmare a deciziei, cei 30 de posesori de automobile care s-au asociat pentru acest proces vor primi despăgubiri consistente, arată engadget.com. Fiecare ar urma să primească 16.000 de dolari. Există însă posibilitatea ca Tesla să facă apel cu privire la decizie.

ADVERTISEMENT

Procesul de acum l-ar putea costa pe Elon Musk chiar mai mult de atât, însă. Piața mașinilor electrice este foarte bine dezvoltată în Norvegia și este în continuă creștere. Tesla este o marcă destul de căutată de doritorii de automobile eco.

Astfel, se estimează că în jur de 10.000 de cumpărători de modele Tesla S, ale căror baterii au fost afectate de update-ul de software, sunt norvegieni.

În cazul în care și aceștia ar avea dreptul la compensații din partea companiei, Tesla ar putea înregistra o pierdere de 160 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT
Tags: