News

Test antidrog pentru elevi și studenți. Cei care refuză riscă 5 ani de închisoare, conform unui proiect de lege

Elevii și studenții ar putea fi testați antidrog la școală sau la facultate, conform unui proiect de lege. Cine refuză merge după gratii.
13.09.2022 | 23:15
Test antidrog pentru elevi si studenti Cei care refuza risca 5 ani de inchisoare conform unui proiect de lege
Teste antidrog în școli? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Inițiatorul legii, un deputat PSD, vrea să se asigure că tinerii nu intră la cursuri drogați și vrea să îi trimită la închisoare dacă refuză testarea. Practic e modul PSD de a declara război drogurilor.

Proiect de lege: teste antidoping în școli

Cum era de așteptat, propunerea a iscat controverse în rândul tinerilor și al părinților. Asta, pentru că testarea minorilor nu poate avea loc fără acordul părinților. Conform Observatornews, inițiatorul legii, Bogdan Ivan Gruia, a oferit o serie de lămuriri în fața presei care pot fi considerate ”cel puțin confuze”.

ADVERTISEMENT

Pedepsele astea nu ar face decât situaţia mai rea. Noi suntem în total cealaltă direcţie faţă de Europa. Ideea mi se pare bună însă din ce sunt obişnuit probabil execuţia nu va fi la fel de bună”, a transmis un tânăr, pus să comenteze acest proiect de lege.

Conform proiectului de lege, cei care refuză testarea în timpul controalelor ar putea risca pedepse cu închisoarea între 1 şi 5 ani. Aceeaşi pedeapsă o riscă şi responsabilii care nu pun în aplicare măsurile necesare pentru a combate traficul de droguri”, transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT

Bogdan Ivan Gruia, inițiatorul legii, a explicat că elevii care au împlinit 18 ani nu vor putea refuza testarea.

”Dacă un elev are peste 18 ani şi este elev într-o şcoală va trebui să…evident va exista această formă sau va exista opţiunea de a nu mai frecventa acea şcoală.

ADVERTISEMENT

Avem un model din Marea Britanie în care la începutul anului şcolar poate să îşi dea consimţământul pentru acest lucru. Cum poate să răspundă un minor, penal, dacă refuză această testare? Părintele, ca principiu, în această speţă, evident că este vorba despre o modificare legislativă dar în rest ea va fi coroborată cu codul penal şi cu celelalte legi. Nu vom schimba dreptul penal”, a transmis deputatul PSD.

Gigel Lazăr, reprezentant al asociației CIADO, consideră ridicol acest demers: ”În ceea ce priveşte partea de condamnare este pur şi simplu de-a dreptul hilar. Dacă un copil, să spunem de clasa a 7-a sau a 8-a, refuză să facă testul respectiv, ce facem a doua zi? Îl arestăm şi îl ducem la poliţie?”.

ADVERTISEMENT

Într-un mod bizar, proiectul de lege nu menționează ce vor păți cei care sunt depistați că au consumat droguri, însă cei ce refuză testarea pot face închisoare timp de cinci ani.

ADVERTISEMENT
Tags: