News

Testul care îți spune cât de dependent ești de telefonul tău mobil. Cât de serioase pot fi problemele cu smartphone-ul

Dependența de telefoane mobile începe să devină o realitate din ce în ce mai frecventă, iar multe persoane nici măcar nu își dau seama că ar avea o problemă.
13.02.2022 | 16:26
Testul care iti spune cat de dependent esti de telefonul tau mobil Cat de serioase pot fi problemele cu smartphoneul
Dependența de telefonul mobil detectează din ce în ce mai multe persoane. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Pe cât de utile se dovedesc telefoanele mobile în viața de zi cu zi, pe atât de ușor pot deveni obiecte care să provoace dependență, iar lipsa lor să ducă la anxietate.

Un nou studiu a pornit de la ideea că smartphone-urile pot da dependență utilizatorilor care petrec ore în șir în fața noului ”mic ecran.” Astfel, cercetătorii de la McGill University au folosit date referitoare la folosirea telefoanelor mobile între 2014 și 2020. Au avut acces la astfel de informații provenite de la 34.000 de participanți din 24 de țări din întreaga lume, între care și România.

ADVERTISEMENT

”Am realizat o meta-analiză a folosirii cu efecte negative a telefoanelor mobile și am ales să ne concentrăm pe tineri”, explică echipa din spatele acestei cercetări, ce a fost publicată în jurnalul Computers in Human Behavior.

Principala concluzie a celor ce au efectuat acest studiu este că ”folosirea problematică a smartphone-ului a devenit din ce în ce mai prevalentă în lume, între 2014 și 2020.” Mai grav este că cercetătorii se așteaptă ca acest trend să se accentueze și în anii următori.

ADVERTISEMENT

Pentru a realiza acest studiu, echipa a analizat 81 de studii anterioare, referitoare la folosirea telefoanelor mobile de către adolescenți și tineri adulți. Toate aceste studii se bazează pe scara dependenței de telefoane mobile (SAS).

SAS este cea mai folosită metodă pentru a măsura dependența de smartphone și dorește să afle de la participanți dacă simt că pierd controlul în privința telefonului, dacă le perturbă activitățile de zi cu zi sau dacă suferă simptome de sevraj în lipsa accesului la smartphone.

ADVERTISEMENT

Pe ce loc e România în topul dependenților de smartphone-uri

Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, media fiind de 28,8 ani, iar 60% dintre participanți erau femei. Cercetătorii au oferit un scor fiecărei țări participante la studiu, de la 10 la 60.

China a luat primul loc în top, cu 36,18 puncte, urmată de Arabia Saudită, cu 35,73 puncte și de Malaezia, cu 35,43 puncte.

ADVERTISEMENT

În continuare, top 10 este completat de Brazilia (32), Coreea de Sud (31,62), Iran (31,52), Canada (31,11), Turcia (30,92), Egipt (29,54) și Nepal (29,41).

România nu lipsește nici ea din acest top, situându-se pe locul 19 din cele 24 de țări analizate, cu un scor de 25,52 puncte.

Cercetătorii sunt de părere că diferențele descoperite în aces top se pot datora datorită diverselor norme sociale și așteptări culturale referitoare la importanța contactului constant cu alte persoane, fie offline, fie online.

Țările care au ajuns pe ultimele două poziții în acest top, Franța și Germania, sunt clasificate ca fiind ”individualiste și cu norme sociale lejere.”

Per total, însă, rezultatele arată că din ce în ce mai multe persoane au probleme referitoare la folosirea excesivă a smartphone-ului, iar asta ar putea duce la diverse efecte de natură psihologică.

Testul care îți arată cât de dependent ești de telefonul mobil

Cercetătorii au lansat și un site pe care îți poți face un test, de unde să afli cât de serioasă este dependența ta de telefonul mobil.

Poți accesa testul AICI, are 10 întrebări, n-ar trebui să dureze mai mult de câteva minute să îl rezolvi, iar la final vei primi un scor care se încadrează pe aceeași scară de la 10 la 60.

Pe lângă scor, vei primi și informații despre cum te compari cu persoane din România care au o vârstă apropiată ție, dar și care este pragul de utilizare a telefonului de la care ar trebui să te îngrijorezi. Ai la dispoziție și sfaturi diverse despre cum să îți lași telefonul deoparte pentru mai mult timp.

ADVERTISEMENT