News

Test PCR obligatoriu înainte de intrarea în țară. Proiect aflat în discuții la Ministerul Sănătății

Noi restricții au fost discutate astăzi în Guvern. S-a propus introducerea unui test PCR obligatoriu înainte de intrarea în țară. Proiectul este în discuții la Ministerul Sănătății
03.12.2021 | 18:59
Test PCR obligatoriu inainte de intrarea in tara Proiect aflat in discutii la Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Persoanele care intră în România ar putea să fie nevoite să prezinte un test PCR obligatoriu înainte de intrarea în țară. Proiectul care a stârnit discuții între reprezentanții țării va fi reanalizat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

Test PCR obligatoriu înainte de intrarea în țară

Au fost discutate în Guvern vineri, 03 decembrie, noi restricții cu privire la călătorii care vor să intre în România.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului de hotărâre elaborat de Departamentul pentru Situații de Urgență, toate persoanele care călătoresc în România ar trebui să facă un test PCR, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. Măsura ar veni în urma răspândirii variantei Omicron a virusului COVID-19 în mai multe țări din lume.

Raed Arafat, șeful DSU, spune că documentul a fost întocmit în baza propunerilor cu care au fost de acord atât Ministerul Sănătății, cât și Institutul Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Proiectul prin care testul PCR să fie obligatoriu, primit cu scepticism

Propunerea nu a fost primită cu prea mare entuziasm.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, au fost de părere că măsura ar duce la blocarea vămilor, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când mulți români se întorc acasă.

Reprezentanții țării nu au ajuns la un consens în timpul ședinței, așa că, deocamdată, nu a fost luată nici o decizie în ceea ce privește obligativitatea testului PCR înainte de intrarea în România.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, proiectul de lege va fi reanalizat de MS și INSP. Dacă acesta va intra în vigoare, cei care intră în țară începând cu data de 05 decembrie vor fi nevoiți să aibă asupra lor un test PCR.

Test PCR obligatoriu și în SUA

Varianta Omicron, despre care specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății spun că prezintă un risc enorm la nivel mondial, a speriat multă lume.

ADVERTISEMENT

Drept dovadă, din ce în ce mai multe țări impun noi restricții. Dacă la noi introducerea unui test PCR obligatoriu este deocamdată în discuții, în alte părți ale lumii decizia a fost deja luată.

În urma apariției cazurilor de infectare cu Omicron în cinci state americane, președintele Joe Biden anunță reguli mai stricte pentru călătorii în SUA.

ADVERTISEMENT