News

Ce urmează pentru un elev dacă testul de salivă este pozitiv. Procedura de urmat de către părinți

Testele de salivă ajung în aceste zile în școlile din România. Specialiștii au anunțat și procedura pe care părinții trebuie să o urmeze dacă un elev este depistat pozitiv în timpul procesului de testare.
02.12.2021 | 22:43
Ce urmeaza pentru un elev daca testul de saliva este pozitiv Procedura de urmat de catre parinti
ADVERTISEMENT

Teoretic, testele de salivă ar fi trebui să fie folosite începând de joi, 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la școală, după mini-vacanța de 1 Decembrie.

Recent, utilizarea testelor a fost explicată prin intermediul clipurilor video realizate de miniștrii Sănătății și Educației, doctorul Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Un rol important în acest proces îl au părinții. Astfel, aceștia trebuie să știe care este procedura care trebuie urmată în situația nedorită în care elevul este depistat pozitiv la testul de salivă.

Cum trebuie să procedeze un părinte dacă testul de salivă al copilului este pozitiv. Care este procedura

Testele de salivă care li se vor face elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de Covid-19 vor putea fi administrate de părinți la domiciliu sau de către școlile care au condiții și care doresc acest lucru.

ADVERTISEMENT

În materialele explicative din această perioadă, postate în mediul online, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de precizări în legătură cu procedura de testare și de raportare a testelor pozitive.

Astfel, în cazul în care testul copilului este pozitiv, părinții sunt nevoiţi să anunțe școala şi medicul de familie. Va urma efectuarea unui test Real Time PCR pentru a se confirma sau infirma infecția.

ADVERTISEMENT

În cazul în care și testul PCR va fi pozitiv, elevul va sta în izolare timp de 14 zile. Dacă testul PCR este pozitiv, toată clasa trece în online.

Dublarea testului de salivă cu unul PCR se face întrucât rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Care este procedura de testare anunțată de Ministerul Sănătății

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide pe bază de salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, adică lunea și joia.

La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program.

Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate.

Luni, 29 noiembrie, miniştrii sănătăţii şi educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat un ghid video, format din trei clipuri de câteva minute, în care arată cum se utilizează testele de salivă pentru depistarea Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: