News

Testare în masă a populației împotriva COVID-19! Se știe primul județ din România care aplică regula

30.04.2020 | 16:03
Testare in masa a populatiei impotriva COVID19 Se stie primul judet din Romania care aplica regula
ADVERTISEMENT

Testare în masă a populației împotriva COVID-19! Se întâmplă în România, mai exact în județul Alba, acolo unde DSP a anunțat că devine prima instituţie din ţară care demarează prin laboratorul propriu testarea amplă a oamenilor.

Testare în masă a populației împotriva COVID-19!

Concret, zilnic vor fi realizate până la 4.000 de teste prin metoda „pooling”, utilizată internaţional.

ADVERTISEMENT

Aceasta se bazează pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion, din Israel.

Se știe primul județ din România care aplică regula

„DSP Alba este prima din ţară care demarează, de săptămâna viitoare, prin laboratorul propriu, testarea în masă a populaţiei. Astfel, vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste prin metoda pooling de diagnostic, utilizată internaţional.

ADVERTISEMENT

Metoda este bazată pe protocoale internaţionale ale OMS, precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion, din Israel.

Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi”, se arată într-un comunicat remis de DSP Alba.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că Direcția de Sănătate Publică mai colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă.

De altfel, testarea de tip „pooling” este realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private.

ADVERTISEMENT

Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului naţional. Vă readucem aminte că, de curând, cinci angajaţi din departamentul administrativ şi administratorul unei brutării din Alba Iulia au fost depistaţi cu coronavirus.

DSP a decis suspendarea întregii activităţi a societăţii, la toate punctele de lucru. Toţi cei 100 de angajaţi au fost testaţi.

ADVERTISEMENT