News

Testarea bucureștenilor se amână. Gabriela Firea: ”Testele vin în țară mai târziu decât am crezut”

02.04.2020 | 15:51
Testarea bucurestenilor se amana Gabriela Firea Testele vin in tara mai tarziu decat am crezut
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că testarea pentru coronavirus a bucureștenilor se amână, deoarece comanda pe care a făcut-o întârzie din cauza cererilor masive.

Testarea bucureștenilor se amână

”Am comandat teste, vin în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Este pregătit personalul, eșantionul. Vom comunica la final rezultatul”, a declarat Firea la Digi24 despre amânarea testelor de coronavirus pentru bucureșteni.

ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei a adăugat că, având în vedere ”opoziția unor decidenți” la adresa acestui proiect derulat cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, grupul de inițiativă și suport se reorganizează.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit la sfârșitul săptămânii trecute despre testarea în masă a bucureştenilor pentru coronavirus. Edilul a spus că nu este un test dureros, iar materialele nu au cum să fie fake, toate fiind omologate.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru nu este de acord cu metoda de testare folosită de Firea

Ea a susținut că Institutul Matei Balş a cumpărat deja o mie de teste şi urmează ca Primăria Capitalei să ia 5.000 de teste, plus câte 1.000 de teste cumpărate de fiecare primărie de sector. Astfel, ar fi aproximativ 10.000 de teste în Capitală, iar testarea ar urma să se desfăşoare într-o săptămână.

Eșantionul va fi ales pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Național de Statistică. Firea a afirmat că prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele aflate în carantină, precum și cei cu simptome specifice infecției cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru a precizat că studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de instituția pe care el o conduce, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș.

Mai mult de atât, Nelu Tătaru spune că proiectul nu are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.

ADVERTISEMENT

Ministrul a dat de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus – teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR – , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.

ADVERTISEMENT