News

Ce se întâmplă cu testarea elevilor în școli. Cîmpeanu cere explicații de la IGSU

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, explică faptul că prin hotărârea CNSU, trebuie achiziționate 70 de milioane de teste, care să asigure necesarul pentru 11 săptămâni.
14.12.2021 | 15:32
Ce se intampla cu testarea elevilor in scoli Cimpeanu cere explicatii de la IGSU
ADVERTISEMENT

Situația testelor cu salivă pentru elevi este unul dintre cele mai complicate subiecte de pe agenda publică românească. Reacțiile părinților pro sau contra acestei proceduri sunt dublate de problemele legate de logistică.

După dificultățile legate de procesul de achiziție și modul în care au fost livratele testele, inspectoratele școlare și Ministerul Educației au atras atenția faptului că au primit stocuri insuficiente. Numărul de teste livrate a acoperit necesarul din prima săptămână și ziua de luni din cea de a doua săptămână.

ADVERTISEMENT

Numărul insuficient de teste livrate de către școli și, ulterior, către copii, a reprezentat un motiv de confruntare între diferite instituții și persoanele aflate la conducerea acestora.

Într-o declarație de marţi, Sorin Cîmpeanu, aflat la conducerea Ministerului Educației, a făcut o serie de precizări legate de situația acestor teste. El a subliniat faptul că instituția pe care o conduce a trimis către Inspectoratul pentru Situații de Urgență numărul de persoane din sistem care au nevoie de aceste teste.

ADVERTISEMENT

“Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU, publicată în Monitorul Oficial, ajung pentru testarea elevilor vreme de 11 săptămâni pentru că am dat numărul de beneficiari, elevi, preșcolari și angajați din învățământ. Se înmulțește numărul beneficiarilor cu doi, se ajunge la 6,2 milioane de teste pe săptămână”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a ținut să sublinieze faptul că testele pe care școlile le-au primit au acoperit necesarul pentru săptămâna trecută și a oferit informații legate de rezultatele obținute.

ADVERTISEMENT

“Până acum am avut testare într-o singură săptămână complet, săptămâna trecută. Au fost găsite 176 de cazuri pozitive, din aceste cazuri 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate de teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns pentru că nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR”, a explicat ministrul.

Pornind de la situația testelor de salivă pozitive care nu au fost urmate de o testarea PCR, ministrul Cîmpeanu a explicat faptul că consideră că ar fi necesară o prevedere legală care să le ceară părinților să accepte această formă de diagnosticare pentru cei mici.

ADVERTISEMENT

Situația testelor cauzează tensiuni între autorități

În cadrul declarațiilor de marţi, Cîmpeanu a atras atenția în mod repetat asupra faptului că achiziționarea testelor nu cade în grija ministerului său. De asemenea, a precizat și faptul că IGSU este instituția care a stabilit numărul de teste necesar pentru 11 săptămâni prin Hotărârea cu numărul 83.

Cîmpeanu a precizat faptul că situația testelor de salivă este importantă pentru cabinetul din care face parte. În plus, acesta a explicat faptul că premierul Ciucă a cerut o serie de explicații legate de acest subiect și chiar a ordonat începerea unei anchete.

În prezent, conform informațiilor oferite de către ministrul educației, școlile mai au nevoie de teste pentru cele două sesiuni de testare din următoarele nouă săptămâni de activitate școlară.

“Deocamdată, prin hotărârea CNSU, trebuie să avem 70 de milioane de teste. Am avut pentru o săptămână completă, suntem în cea de a doua săptămână. Deci e simplu, mai avem nevoie, prin acea hotărâre în care s-a făcut calculul numărului de teste, mai avem nevoie de teste pentru nouă săptămâni”, explică ministrul.

ADVERTISEMENT