News

Testările pentru coronavirus la privat, decontate. Proiect propus de Ponta și Bănicioiu

28.10.2020 | 16:11
Testările pentru coronavirus la privat, decontate. Proiect propus de Ponta și Bănicioiu
Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu vor ca testele să fie decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu se numără printre semnatarii unui proiect legislativ conform căruia testele pentru determinarea infecțiilor cu virusul SARS-COV-2 să fie decontate de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății, inclusiv în cazul celor efectuate contra cost în rețeaua privată de sănătate.

Proiectul a fost depus în procedură de urgență la Senat. Potrivit inițiatorilor, o astfel de măsură este imperios necesară în contextul în care România se confruntă cu creșteri alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

În plus, numărul testelor efectuate zilnic este extrem de mic în comparație cu cele ale altor state europene puternic afectate de răspândirea virusului. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate doar 36.815, dintre care 22.641 în baza definiției de caz, respectiv a protocolului medical și 14.174 la cerere.

Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu vor ca testele COVID-19 să fie decontate

Art. 1. La intrarea în vigoare a prezentei se instituie Programul Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-Cov-2 derulat prin Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Art. 2. Finanţarea Programului Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV- 2 se face din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Art. 3. Cetăţenii români care doresc să se testeze pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 o pot face gratuit în reţeaua de sănătate publică de stat sau contra cost în reţeaua privată de sănătate.

Art. 4. Pentru testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, Ministerul Sănătăţii prin DSP-urile judeţene şi a Municipiului Bucureşti va deconta contravaloarea acestora pe bază cererii însoţită de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maxim 30 de zile de la depunere.

ADVERTISEMENT

Luând în considerare recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care presupun creşterea numărului de teste, număr mic determinat de preţurile ridicate ale testărilor din sistemul privat de sănătate care nu permit românilor cu venituri scăzute să acceadă la efectuarea acestora.

Considerăm că este necesară promovarea unei legi suportarea de la Bugetul de Stat prin Bugetuţ Ministerului Sănătăţii a testărilor pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ semnat de Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta, Ion Mocioalcă şi Gabriel Petrea.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri