Pe 25 iunie, elevii se pregătesc de proba scrisă la limba română, după care va urma proba la matematică, programată pe 27 iunie. Proba scrisă la limba maternă va avea loc pe 28 iunie 2024, iar după acest moment tinerii din România vor afla la ce liceu vor ajunge repartizați.
Primele rezultate vor fi afișate, după contestații, pe data de 3 iulie, până la ora 14:00. În condițiile în care elevii au tot mai puțin timp la dispoziție pentru a se pregăti de Evaluarea Națională, Ministerul Educației a pregătit mai multe așa zise teste de antrenament, ca toți elevii să își verifice cunoștințele în această perioadă.
Așadar, primele teste de antrenament la limba și literatura română au fost făcute publice. Pentru rezolvarea subiectelor de la Evaluare Națională 2024, elevii vor avea la dispoziție două ore. Fișa de examen pentru proba de limba română cuprinde două subiecte, alcătuite din mai multe exerciții.
Trebuie menționat că pentru acestea sunt acordate zece puncte din oficiu, potrivit anunțului oficial al Ministerului Educației. Potrivit specialiștilor, orice elev mediocru ar trebui să fie în stare să obțină cel puțin o notă de trecere la acest examen. E nevoie să rezolvi teste de antrenament română evaluare națională pentru a nu avea emoții
La fel ca în fiecare an, Ministerul Educației a făcut public calendarul pentru Evaluarea Națională. În 2024, emoțiile încep în perioada 11 – 14 iunie 2024, când elevii se vor înscrie la Evaluarea Națională. Ulterior, cursurile se încheie pe 14 iunie 2024, astfel că toți elevii de clasa a VIII-a se pot pregăti pentru proba scrisă la limba română.
Această probă a fost programată pentru 25 iunie și va fi urmată de proba scrisă la Matematică, pe 27 iunie. Proba scrisă la limba maternă urmează pe 28 iunie, iar pe 3 iulie 2024 vor fi afișate primele rezultate înainte de contestații.
Aceste contestații pot fi făcute până pe 4 iulie la ora 12:00. Contestațiile vor fi soluționate între 4 și 9 iunie, după care pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale. În acel moment, elevii din România își vor da seama ce le rezervă următorii patru ani de viață.
La fel ca în fiecare an, elevii au putut să se pregătească mai bine de Evaluarea Națională și să intre în febra acestui examen cu deja cunoscuta simulare. Aceasta a avut loc în urmă cu mai multe luni, iar primul dintre subiectele la Română a fost un fragment din romanul ”În umbra ei” de Simona Antonescu.
Al doilea subiect la română a fost din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche în 2017. Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Educației, rata de prezență la simularea națională a fost de 93,4%, peste 164.600 de elevi fiind prezenți dintr-un total de 176.266 de elevi.
În 2023, elevii din România au avut de răspuns la mai multe cerințe în baza a două texte și să rezolve mai multe chestiuni de gramatică, precum și să caracterizeze un personaj dintr-un text de Ioan Slavici. Printre altele, elevii au fost nevoiți să spună două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și să stabilească dacă sunt adevărate sau false anumite enunțuri.
Mai apoi, elevii de clasa a VIII-a au făcut un text în care au argumentat de ce este importantă respectarea regulilor, precum și caracterizarea unui personaj dintr-un text de Ioan Slavici. Mai mult ca sigur în acest an subiectele vor fi altele, cum se întâmplă de obicei.