News

Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru depistarea COVID! Cu cât vor fi plătiți

Ministerul Sănătății a anunțat marți, 28 decembrie, că medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19. Aceștia vor fi și plătiți
28.12.2021 | 22:41
Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru depistarea COVID Cu cat vor fi platiti
ADVERTISEMENT

Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19. Anunțul a fost făcut marți, 28 decembrie, de reprezentanții Ministerului Sănătății, care au precizat că medicii vor fi și plătiți pentru a face aceste teste.

Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19

Guvernul României a aprobat marți, 28 decembrie, Ordonanța de Urgență care prevede faptul că medicii de familie vor putea efectua teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Sănătății, cel care a și solicitat Executivului această măsură, medicii de familie vor fi plătiți cu suma de 50 de lei pentru fiecare persoană testată.

“La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de marți, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii”, au precizat reprezentanții ministerului.

ADVERTISEMENT

Finanțarea acestei măsuri se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Ce prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului, aprobată marți, 28 decembrie

Medicii de familie care lucrează cu casele de asigurări de sănătate vor putea să-i testeze pe cetățeni, folosind teste rapide antigen din proba nazo-faringiană. Această măsură are scopul de a crește capacitatea de testare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Doctorii vor putea să achiziționeze teste rapide antigen dintre cele care se află pe lista aprobată de Comisia Europeană și care este afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Pentru activitatea de testare, medicii vor primi suma de 50 de lei pentru fiecare persoană pe care o vor testa. Tariful cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.

ADVERTISEMENT

Aceștia au obligația de a raporta rezultatele testelor până la sfârșitul fiecărei zile, până la ora 23:59, în aplicația Corona Forms.

Ce persoane pot fi testate anti-Covid la medicii de familie

Ministerul Sănătății a mai precizat că testele pentru depistarea coronavirusului trebuie să fie efectuate în timpul programului de lucru și a specificat ce persoane sunt eligibile să fie testate la medicii de familie.

Potrivit reprezentanților MS, vor putea fi testate toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare  care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

“Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic”, au mai menționat aceștia.

ADVERTISEMENT
Tags: