News

Testele antidrog din școli, în variantă revizuită. Amenințarea cu închisoarea în caz de refuz este eliminată și înlocuită cu o prelegere din legislație

Inițiatorii proiectului de lege prin care elevii și studenții erau obligați să accepte testarea antidrog au depus o variantă revizuită a actului normativ.
29.09.2022 | 15:42
Testele antidrog din scoli in varianta revizuita Amenintarea cu inchisoarea in caz de refuz este eliminata si inlocuita cu o prelegere din legislatie
Părinții vor fi informați dacă testele anti-drog făcute în școli sunt pozitive/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu două săptămâni, doi deputați PSD – Daniel Suciu și Bogdan-Gruia Ivan – depuneau la Parlament un proiect de lege prin care poliția primea dreptul să facă teste inopinate pentru consumul de droguri în școli și universități, iar elevii și studenții care se opuneau testării riscau o pedeapsă cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

Acordul pentru testare, dat prin contractul educațional

Ulterior, cei doi au retras proiectul de lege din dezbatere publică și au venit cu o nouă variantă a acestuia care corijează unele aspecte care erau discutabile din punct de vedere legal sau chiar constituțional. Noua formă menține pârghiile prin care inițiatorii voiau să rezolve o problemă des întâlnită, anume faptul că unii părinți nu-și dau seama de problemele prin care trec copii lor întrucât nu pot accepta ideea că aceștia s-ar putea droga.

ADVERTISEMENT

În varianta inițială, se stipula că poliția poate face teste antidrog în școli fără acordul părinților, chiar dacă este vorba de elevi care sunt minori. Singura condiție era ca la testare să fie prezent și un psiholog. În varianta nouă, este modificată Legea educației introducându-se un fel de „acord prezumat” al părinților, atunci când aceștia își dau copiii la școală. De asemenea, se stipuleză că testarea inițială trebuie să fie non-invazivă.

În vederea protejării sănătăţii elevilor şi pentru prevenirea traficului de substanţe psihoactive, unităţile de învăţământ includ în contractul educaţional prevederi referitoare la obligaţia elevului de a se supune recoltării non-invazive a probelor biologice în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţiştilor, în cadrul controalelor tematice/inopinate realizate”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Poliția poate face controale fie din oficiu, fie la sesizarea conducerii școlilor sau inspectoratelor județene. Procedura de control urmeză să fie stabilită prin ordin comun al miniștrilor Educației, Sănătății și de Interne, „cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor şi ţinând seama de specificul psiho-emoţional al acestora.

În cazul în care testul neinvaziv este pozitiv, poliția informează părinții/ tutorii și le cere acordul acestora pentru prelevarea de probe biologice care să stabilească tipul de substanță psihoactivă depistată.

ADVERTISEMENT

Dacă rezultatele testelor indică prezenţa în sânge a drogurilor aflate sub control naţional, elevului şi părintelui li se aduc la cunoştinţă prevederile Capitolului IV din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, stipulează noul proiect.

Doctoranzii care se droghează vor fi „pârâți” părinților

Capitolul menționat mai sus se referă la programele naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri. Practic, elevilor sau studenților identificați drept consumatori de droguri li se citește din lege paragrafele care reglementează programele de sprijin la care pot apela.

ADVERTISEMENT

Un alt articol stabilește aceeași procedură și pentru studenți, doctoranzi, cercetători post-doctorali, inclusiv anunțarea părinților, ceea ce pare puțin straniu, în condițiile în care îți poți da doctoratul și la 40 sau 50 de ani. În schimb, este eliminată prevederea legată de sancționarea refuzului testării cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În esență, prevederile vor să rezolve o problemă pe care inițiatorii o semnalaseră încă de la depunerea primei variante a proiectului. „Unui părinte îi vine foarte greu să creadă că propriul lui copil apelează la substanțe interzise și dacă-i spune prietenul sau cunoscutul nu crede până nu vede negru pe alb. Nu mai merge doar așa, să ne uităm, să constatăm și să nu se întâmple nimic”, declara, pentru FANATIK, Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Însă varianta a doua elimină prevederile ce păreau a fi o formă de incriminare a consumului, care în momentul de față nu este pedepsit de legea penală, dar accentuează rolul testării în ce privește depistarea mai din timp a tinerilor care consumă droguri și cărora le vor fi oferite alternative terapeutice și de consiliere. De asemenea, familiile ar putea ști mai din timp de consumul de droguri în cazul copiiilor lor astfel încât să ia măsuri în consecință.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
”Cea mai curajoasă”: ce a făcut o rusoaică, după moartea lui Aleksei Navalnîi
”Cea mai curajoasă”: ce a făcut o rusoaică, după moartea lui Aleksei Navalnîi
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de...
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de lire pe an. Călătoreşte în toată lumea
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Ce oponenţi i-au mai rămas lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi?
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe...
Anunțul momentului despre Iancu Sterp la Survivor All Stars. Cum primește mâncare pe ascuns și ce riscă Războinicul
Dilemă mare. Miliardarul care nu mai știe ce să facă cu banii
Dilemă mare. Miliardarul care nu mai știe ce să facă cu banii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat...
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat până a fost dus la urgențe. ''Era să moară, acum și-a revenit''
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme