News

Testele COVID-19, o afacere de milioane de euro pentru clinicile private

18.08.2020 | 16:12
Testele COVID19 o afacere de milioane de euro pentru clinicile private
ADVERTISEMENT

Testarea la cerere  pentru coronavirus a adus milioane de euro clinicilor private, sumele fiind și mai consistente odată cu începerea sezonului  turistic, când zeci de mii  de români au plecat către Grecia. O parte din bani au ajuns și în sistemul public de sănătate, scrie Ziarul Financiar.

Testarea pentru coronavirus este gratuită doar pentru anumite categorii de persoane, stabilite printr-un protocol elaborat de către Ministerul Sănătății: personalul medical, persoanele  infectate sau care au simptome de infectare, anumite categorii de pacienți ai spitalelor.

ADVERTISEMENT

În rest, cei care au vrut să se asigure că nu boala sau au avut nevoie de un rezultat negativ pentru a intra pe teritoriul altor state au trebuit  să scoată din buzunar, în medie, câte 150 de lei.

Aproape 200.000 de teste COVID-19 făcute la cerere

Din 23 iulie, Grupul de Comunicare Strategică a prezentat și numărul de teste făcute zilnic la cerere, contra cost. Astfel, din 23 iulie până pe 17 august, s-au făcut în România 192.000 de teste la cerere, ceea ce reprezintă 12% din numărul total

ADVERTISEMENT

Cele mai multe teste la cerere au fost efectuate pe 30 iulie, când au fost raportate 9.780  de teste. Numărul a scăzut apreciabil în zilele de weekend, când probele au fost prelucrate doar în laboratoarele de stat. Minimul a fost pe 10 august, cu 1.869 de teste.

La un preț mediu de 300 de lei pentru fiecare test, suma pentru intervalul menționat este de circa 57.700.000 de lei, echivalentul a 12.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Banii obținuți de clinicile private, dar și de unitățile sanitare de stat, se datorează nu doar ipohondriei unor români preocupați de posibilitatea îmbolnăvirii cu COVID-19, ci mai ales acelora care au mers în străinătate fie să-și petreacă vacanța, fie la muncă.

Zeci de mii de români au avut nevoie, de exemplu, de un test cu rezultat negativ pentru a merge în concediu în Grecia, test fără de care autoritățile elene nu mai permiteau accesul încă de la mijlocul lunii iulie. Vrând-nevrând, românii au trebuit să scoată bani din buzunare pentru testare, în condițiile în care, în multe cazuri, cazarea și transportul erau deja plătite și banii nu mai putea fi returnați.

ADVERTISEMENT