News

Testele de salivă pot fi folosite în şcolile din România. Decizia a fost luată de CNSU

CNSU aprobat achiziționarea unui număr uriaș de teste de salivă care vor fi folosite în școli.
09.10.2021 | 11:23
Testele de saliva pot fi folosite in scolile din Romania Decizia a fost luata de CNSU
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat utilizarea testelor de salivă în şcolile din România.

Testele vor fi folosite „în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ”, a transmis CNSU.

ADVERTISEMENT

În primă fază vor fi achiziţionate 70 de milioane de astfel de teste pentru depistarea COVID-19.

70 de milioane de teste de salivă, achiziționate pentru școlile din România

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, a decis CNSU, conform știripesurse.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis astfel că testele de salivă pot fi folosite în unitățile de învățământ din România.

ADVERTISEMENT

Se dorește evitatarea închiderii unităţilor de învăţământ prin diagnosticarea rapidă a elevilor infectaţi.

Recent, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase că este o chestiune timp până când testele non-invazive pe bază de salivă vor putea fi achiziționate pentru a ajunge în școli și grădinițe.

ADVERTISEMENT

Ministrul a anunțat că rezultatele testelor cu salivă nu pot fi raportate în Corona Forms, acesta fiind un proces de screening.

“Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate.

ADVERTISEMENT

Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form”, a afirmat Cîmpeanu.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

ADVERTISEMENT
Tags: