News

Testele de salivă vor fi ambalate individual, anunță Sorin Cîmpeanu. Între timp, unii părinţi le vând pe internet

Sorin Cîmpeanu a anunțat că testele de salivă vor fi ambalate individual pe viitor. Între timp, unii părinţi vând pe internet testele pe care copiii le primesc la şcoală.
06.12.2021 | 16:05
Testele de saliva vor fi ambalate individual anunta Sorin Cimpeanu Intre timp unii parinti le vand pe internet
ADVERTISEMENT

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunțat luni că pe viitor testele de salivă vor fi ambalate individual. Acesta a atras atenția părinților care nu se gândesc la sănătatea copiilor și le vând pe internet.

Testele de salivă vor fi ambalate individual

Introducerea testelor de salivă a adus unele nemulțumiri atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice și-au exprimat nemulțumirea cu privire la felul în care testele de salivă nu sunt ambalate. Potrivit acestora, testele nu vin individual și, din acest motiv, asamblarea lor este una dificilă.

Sorin Cîmpeanu a afirmat însă că, dimpotrivă, testele se asamblează ușor. Totuși, a menționat că a solicitat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să pună la dispoziție, pe viitor, teste ambalate individual.

ADVERTISEMENT

A fost depistat primul caz pozitiv în școli

În timpul discursului său, Sorin Cîmpeanu a anunțat că a fost depistat primul caz de COVID-19 în școli, în urma folosirii testelor de salivă.

Potrivit acestuia, este vorba despre un elev care învață la Liceul I.L.Caragiale din București. Minorului i s-a făcut testul, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că aceste teste non-invazive nu pot fi raportate oficial deoarece nu sunt incluse în metodologia de supraveghere a coronavirusului, următorul pas în ceea ce-l privește pe minorul infectat este să facă un test PCR. Dacă și acesta va ieși pozitiv, elevul va intra în izolare timp de 10-14 zile până când devine negativ și nu mai este contagios. De asemenea, întreaga clasă va reveni la cursurile online în acest caz.

Teste de salivă, scoase la vânzare pe internet

Testele de salivă au ajuns în școli pentru ca elevii să beneficieze de ele și pentru a combate, astfel, răspândirea virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Testarea copiilor nu este obligatorie, așa că majoritatea unităților de învățământ au optat ca această operațiune să fie făcută de părinți, acasă, de două ori pe săptămână.

Sorin Cîmpeanu a declarat că, deși testele vin în ajutorul copiilor, unii părinţi s-au gândit că mai bine fac niște bani de pe urma lor, așa că le-au pus la vânzare pe internet.

În acest sens, autoritățile fac apel la responsabilitatea părinților și îi sfătuiesc să folosească testele non-invazive de două ori pe săptămână și să comunice reprezentanților școlii rezultatul acestora.

ADVERTISEMENT