News

Testele pozitive la pacienţii vindecaţi de coronavirus nu înseamnă o reinfectare. Ce se întâmplă în organism. Anunţul OMS

08.05.2020 | 15:31
Testele pozitive la pacientii vindecati de coronavirus nu inseamna o reinfectare Ce se intampla in organism Anuntul OMS
ADVERTISEMENT

OMS anunță că testele pozitive ale unor pacienți care au avut deja COVID-19 nu înseamnă o reinfectare a acestora, ci doar o eliminare a unor celule moarte din organism.

Testele pozitive la pacienţii vindecaţi de coronavirus nu înseamnă o reinfectare. Ce se întâmplă în organism

Mai multe țări din lume au raportat deja așa-zisele ”reinfectări” cu noul coronavirus la unii pacienți care au avut deja teste pozitive cu noua maladie care face ravagii la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Înseamnă asta cu adevărat că acei pacienți au din nou în organism acest COVID-19? Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au informat recent că această situație nu înseamnă că acei pacienţi s-au reinfectat cu noul coronavirus.

Numai în urmă cu o lună, Coreea de Sud a raportat mai mult de 100 de astfel de cazuri, atrăgând atenţia asupra reinfectării cu COVID-19 a pacienţilor declaraţi vindecaţi.

ADVERTISEMENT

Conform OMS, pacienţii cu coronavirus declarați recuperaţi, care ulterior au fost testaţi pozitiv la COVID-19, încă expulzează celulele pulmonare moarte şi nu este vorba de o reinfectare.

”Suntem conştienţi că unii pacienţi au fost testaţi pozitiv după ce s-au recuperat clinic. Din ceea ce ştim în prezent, şi ne bazăm pe date foarte recente, se pare că aceşti pacienţi expulzează reziduri din plămâni, ca parte a procesului de vindecare”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, fără a face referiri specifice la cazurile din Coreea de Sud, potrivit Dailymail.

ADVERTISEMENT

Eliminarea celulelor moarte, esențială în procesul vindecării

Această eliminare a celulelor moarte din plămâni este un proces esenţial în faza de recuperare. Maria Van Kerhove, epidemiolog specializat în boli infecţioase din cadrul OMS, a explicat ce înseamnă ”celulele moarte” din plămâni.

”Pe măsură ce plămânii se vindecă, există părţi din el, celule moarte, care apar. Acestea sunt fragmente din plămâni care ies de fapt pozitive la teste. Nu este virus infecţios, nu înseamnă reactivarea coronavirusului. În realitate face parte din procesul de vindecare”, a afirmat epidemiologul, conform presei britanice.

ADVERTISEMENT

Cei infectați dobândesc anticorpi

Sursa citată mai scrie că ultimele cercetări au arătat că pacienții infectați cu noul coronavirus dobândesc anticorpi după cel puţin o săptămână de la infectare sau de la apariţia simptomelor.

Încă este greu de apreciat dacă organismul acumulează în mod sistematic suficientă imunitate pentru a opri un nou atac al virusului SARS-CoV-2 sau, dacă o face, cât durează o asemenea imunitate.

”Avem nevoie de colectarea sistematică a probelor de la pacienţii recuperaţi pentru a înţelege mai bine cât timp au virusul viu”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS.

Acesta a mai spus că trebuie aflat încă dacă aceşti pacienţi sunt în continuare contagioşi sau dacă au coronavirusul activ şi nu îl pot transmite către alte persoane.

ADVERTISEMENT