News

Testele rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 ajung în Europa! Jumătatea lui iunie, termen final

25.05.2020 | 11:46
Testele rapide de saliva pentru depistarea COVID19 ajung in Europa Jumatatea lui iunie termen final
ADVERTISEMENT

Testele rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 ajung în Europa! Conform unui consorțiu francez, producția acestora a început deja. Ar fi un pas uriaș în lupta împotriva coronavirusului. Mai puțin de o oră ar dura afișarea rezultatului.

Testele rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 ajung în Europa!

Consorțiul francez, format din compania de biotehnologie SKILLCELL, laboratorul CNRS SYS2DIAG și compania digitală VOGO, a declarat într-un comunicat de presă că testul va fi disponibil de la jumătatea lunii iunie pentru piețele europene.

ADVERTISEMENT

Testul – denumit „EasyCov” –  este realizat de către profesioniștii din domeniul sănătății și presupune colectarea a mai puțin de 1 mililitru de salivă din limba pacientului.

Jumătatea lui iunie, termen final

La începutul acestei luni, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat un test de salivă Covid-19 în care un pacient poate colecta o probă de salivă la domiciliu, dar ar trebui să o trimită la un laborator și să aștepte rezultatele procesării.

ADVERTISEMENT

Principiul funcționării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă diluată cu o soluție specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între 3 și 6 minute: dacă se formează o liniuță persoana este negativă la Covid-19, dacă se formează două liniuțe, atunci este pozitivă.

Vă readucem aminte că de curând a avut loc un experiment în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese, unde timp de două săptămâni, în perioada 16 aprilie – 4 mai, au fost examinate probele de salivă ale 137 de subiecți supuși exudatului.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au arătat că unii erau infectați cu Covid-19 și alții nu. Fiecare probă de salivă a fost evaluată cu două teste: cel molecular și cel experimental.

„Testul rapid este simplu și sigur de utilizat și permite realizarea unui screening rapid al populației.

ADVERTISEMENT

Scopul este identificarea subiecților pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimiși ulterior să efectueze testele de referință care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat Lorenzo Azzi, cercetător de stomatologie, creatorul testului împreună cu profesorul de biochimie Mauro Fasano.

 

ADVERTISEMENT