News

Testele rapide pentru COVID sunt la mare căutare, dar specialiștii avertizează: „Manipularea incorectă duce la rezultate false”

23.11.2020 | 23:47
Testele rapide pentru COVID sunt la mare cautare dar specialistii avertizeaza Manipularea incorecta duce la rezultate false
ADVERTISEMENT

De teamă că ar putea fi infectați cu virusul SARS-COV-2, tot mai mulți români au luat cu asalt site-urile care vând teste rapide antigen. Specialiștii avertizează, însă, că acestea pot induce în eroare, mai ales în cazul în care persoana respectivă recoltează proba singură, de acasă, în loc să apeleze la un specialist.

Un astfel de test antigen nu e de făcut acasă. Dacă testul e pozitiv – aproape sigur e pozitiv, dar dacă e negativ, atunci rezultatul e incert, pentru că nu detectează decât atunci când virusul este prezent într-o anumită cantitate”, explică Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase şi tropicale în cadrul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeş din Capitală în interviul acordat pentru adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de RT-PCR, care sunt mult mai laborioase, pun în evidenţă materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 şi au cea mai mare eficiență, testele rapide antigen pun în evidenţă prezenţa antigenelor virale, componente ale virusului SARS-COV-2 și nu sunt la fel de exacte. Dacă sunt manipulate în mod corespunzător, acuratețea lor depășește, însă, 90%.

Specialiștii nu recomandă ca testele rapide pentru COVID să fie făcute acasă

Testele rapide nu sunt ca PCR-ul. Un astfel de test antigen nu e de făcut acasă, pentru că manipularea incorectă duce la rezultate false. Dacă testul e pozitiv, aproape sigur e pozitiv, dar dacă e negativ, atunci rezultatul e incert, pentru că nu detectează decât atunci când virusul este prezent într-o anumită cantitate.

ADVERTISEMENT

Pe când testul PCR depistează şi atunci când virusul este într-o cantitate extrem de mică, pentru că el amplifică. Aşa că vă spun: un rezultat negativ la testele rapide nu-ţi conferă certitudinea că nu eşti infectat – vorbesc de testele antigen.

Apoi, dacă nu se face o recoltare corectă, iarăşi e negativ. Ori, acasă e greu să faci o recoltare corectă, deoarece trebuie să ai o pregătire medicală pentru asta. Cei care au făcut testul PCR ştiu că beţişorul se introduce destul de adânc în nas. Dacă recoltarea nu se face corect, nici rezultatul nu va fi cel corect. La orice analiză de acest gen, prima condiţie este ca recoltarea să fie corectă ca să ai un răspuns corect”, a declarat medicul Emanoil Ceaușu.

ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, le recomandă la rândul său celor care optează pentru testele rapide antigen să nu le manipuleze singuri, acasă, pentru că recoltarea probelor şi interpretarea rezultatelor nu se pot face fără o minimă instruire.

Acea reglementare de a fi lucrate şi interpretate doar de către personal medical mi se pare corectă. Pentru că ei pot face recoltarea şi este important ca rezultatele să poată fi interpretate în mod ştiinţific, medical.

ADVERTISEMENT

Acea lacună care există la noi în legislaţie – conform căreia nu se pot comercializa în farmacii, dar pe site-urile de vânzări online se pot procura fără probleme – cred că ar trebui corectată. Cele cu recoltare de sânge din deget nu sunt relevante, au o sensibilitate şi o specificitate prea mici, astfel că ele pot fi greu interpretate, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT