News

Testele serologice nu sunt introduse în certificatul verde. Medicul Adrian Marinescu explică decizia

Adrian Marinescu afirmă că testele serologice puse în discuţie în România pentru certificatul verde au fost respinse în alte ţări. Ce explicații oferă medicul de la Matei Balș.
13.11.2021 | 18:51
Testele serologice nu sunt introduse in certificatul verde Medicul Adrian Marinescu explica decizia
ADVERTISEMENT

Introducerea testelor serologice în certificatul verde a reprezentat un subiect important în spațiul public în ultima perioadă.

Aceste teste detectează nivelul anticorpilor din sânge, posibil în cazul persoanelor care ar fi putut avea Covid, dar nu au făcut test PCR şi nu sunt înregistrate oficial ca fiind trecute prin boală.

ADVERTISEMENT

“La nivelul mapamondului, situaţiile în care a fost introdus acest test serologic în certificatul verde sunt nu rare, ci extrem de rare. Practic, ţările performante în mod clar nu au luat această decizie”, a declarat  dr. Adrian Marinescu pentru HotNews.ro.

Adrian Marinescu, mesaj clar: ”De ce mă interesează testele serologice? Ca să nu mă vaccinez”

În alte țări s-a mers pe rata de vaccinare şi nu pe teste serologice, pentru că în momentul în care introduci teste serologice, rata de vaccinare va scădea vertiginos, potrivit medicului primar şi directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Şi nu numai că o să scadă, dar nu este o garanţie nici rata de protecţie. Pentru că nu ai foarte clar un titru de anticorpi care să fie cu adevărat protector, nu există o standardizare la nivelul laboratoarelor şi nici nu se poate face, nu ştii care este intervalul de timp pentru care este asigurată protecţia. 

Adrian Marinescu, despre testele serologice: ”Nu există o standardizare la nivelul laboratoarelor. Nu ştii care este intervalul de timp pentru care este asigurată protecţia”

Practic, vei găsi un nivel de anticorpi şi va trebui să stabileşti o perioadă scurtă pentru acel certificat verde şi apoi va trebui să repeţi foarte des acel test de anticorpi, fără să ai o dovadă clară că sunt anticorpi protectori.

ADVERTISEMENT

Pentru că anticorpii care se referă sunt anti-nucleocapsidă – nu au neapărat un rol protector – şi ar fi, practic, o situaţie foarte incertă şi foarte greu de gestionat. Nu ştiu dacă sunt anticorpi care îmi asigură protecţie şi va fi un lucru care mai rău mă încurcă.
 
Aşadar, scade rata de vaccinare, nu ştii exact cât să pui această perioadă, nu ştii exact care este titrul protector, nu există în modul de faţă nişte date foarte clare care să spună treaba asta şi, în final, nu poţi să înlocuieşti vaccinarea cu aceste teste serologice, pentru că în final despre acest lucru vorbim.

De ce mă interesează testele serologice? Ca să nu mă vaccinez. Pentru că, dacă mă vaccinez, nu am nevoie de test”, a explicat medicul de la Matei Balș.

ADVERTISEMENT

“Şi celelalte ţări au ajuns la aceeaşi concluzie, că nu merită. Doar în Bulgaria şi în doar câteva ţări a fost această discuţie”,a adăugat medicul Adrian Marinescu.

În momentul de față un procent mare din populație a trecut prin boală dar nu poate avea acces la certificatul verde și la toate libertățile de dinainte de pandemie.

ADVERTISEMENT