News

Testele și vaccinurile anti-COVID, obligatorii pentru a putea călători? “Vom scăpa de carantină!”

19.11.2020 | 11:20
Testele si vaccinurile antiCOVID obligatorii pentru a putea calatori Vom scapa de carantina
ADVERTISEMENT

Un număr din ce în ce mai mare de companii aeriene și aeroporturi din SUA oferă posibilitatea de testare pentru coronavirus înainte de îmbarcare pentru a spori încrederea publicului în călătoria cu avionul pe timpul pandemiei și pentru a-și resuscita afacerile.

Mișcarea reflectă ceea ce se face deja în țările din întreaga lume, unde testarea în avans este privită ca o modalitate de redeschidere pentru afaceri, ajutând în același timp la controlul răspândirii virusului.

ADVERTISEMENT

Și vaccinarea contra COVID ar putea da un nou impuls călătoriilor și turismului, dar pentru ca acest lucru să se întâmple mai avem de așteptat întrucât în primele etape vor fi vaccinați lucrătorii esențiali și categoriile de persoane vulnerabile.

Vor trebui găsite mecanisme pentru a evita fraudarea testelor

Peste 100 de țări solicită acum un test negativ de coronavirus pentru intrarea pe teritoriul lor și, în unele cazuri, călătorii cu rezultate negative nu sunt obligați să stea în carantină.

ADVERTISEMENT

Organizația Aviației Civile Internaționale, organismul Organizației Națiunilor Unite care supraveghează aviația, a emis săptămâna trecută noi recomandări care au recunoscut potențialul acestor programe. Abordarea organizației lasă decizia privind carantinarea la latitudinea fiecărei națiuni, dar a spus că va publica un manual în zilele următoare pentru a ajuta guvernele să dezvolte politici.

„S-a recunoscut că introducerea testelor ar putea – dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător în statele care o evaluează ca fiind adecvată situației lor – să reducă dependența de măsuri precum carantina care restricționează călătoriile cu avionul sau circulația persoanelor care sosesc într-o țară și care descurajează mai multe categorii importante de călătorii “, a declarat grupul ONU într-un comunicat, citat de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Multe aeroporturi internaționale, inclusiv în Turcia și Germania, au fost printre primele care au oferit posibilitatea testării. În ultimele luni, companiile aeriene și aeroporturile din Statele Unite, inclusiv din Connecticut, Florida, New York și San Francisco, au început să ofere această opțiune.

CDC continuă să avertizeze că, chiar și cu măști, distanțare socială și alte măsuri, călătoria prezintă încă un anumit risc, dar experții în sănătate spun că testarea ar putea adăuga un alt strat de protecție.

ADVERTISEMENT

Experții atrag totuși atenția asupra faptului că rezultate fals pozitive ar pute împiedica pacienți sănătoși să călătorească sau că testele nu vor detecta persoanele aflate în stadiile incipiente ale bolii. Poate dura până la 14 zile după ce o persoană este expusă pentru ca simptomele să se dezvolte, spune Abraar Karan, medic la Brigham and Women’s Hospital și la Harvard Medical School.

“Testarea nu este cu siguranță un permis de liberă trecere”, a spus Karan, subliniind că cel mai sigur mod de a izola persoanele care ar putea fi infecțioase rămâne carantina.

Cel puțin 120 de țări solicită călătorilor un rezultat negativ al testului primit înainte de a ajunge în țară, în general cu 72 de ore înaintea zborului. Alte 50 de țări permit oamenilor să evite carantina sau alte restricții dacă au un test negativ. Peste 80 de țări solicită un test la sosire, uneori chiar dacă un pasager a fost testat înainte de a părăsi țara de origine.

Pe măsură ce utilizarea unor astfel de teste devine mai răspândită, crește și potențialul de fraudă. Vor fi necesare sisteme pentru a se asigura că pasagerii prezintă rezultate valide ale testelor. Importanța unor astfel de măsuri de protecție a fost demonstrată la începutul acestei luni, când șapte persoane au fost arestate și acuzate de vânzarea certificatelor false de testare pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Autoritățile au declarat că ancheta a început după ce un pasager a s-a înregistrat pentru zborul în Etiopia în septembrie cu un document fals. Grupul vindea certificatele cu 150 până la 300 de euro. Dacă vor fi condamnați, membrii grupului se confruntă cu până la cinci ani de închisoare.

În octombrie, Commons Project Foundation, o organizație non-profit elvețiană, a efectuat un test transatlantic al unui sistem digital pentru verificarea rezultatelor testelor călătorilor aerieni care ar putea ajuta la prevenirea unor astfel de incidente. Organizația speră că instrumentul, pe care îl numește CommonPass, va oferi guvernelor o mai mare încredere în validitatea rezultatelor testelor, înlocuind certificatele pe hârtie pe care se bazează companiile aeriene și guvernele din multe țări cu o aplicație mobilă.

Pe măsură ce vaccinurile devin disponibile, sistemul ar putea fi folosit și pentru verificarea înregistrărilor de vaccinare, au spus oficialii. Testul a fost analizat de autoritățile vamale americane și CDC, care încă nu s-au pronunțat asupra rezultatelor.

Un vaccin contra Covid-19 ar putea influența soarta turismului

Odată cu anunțul eficienței ridicate a vaccinului produs de Pfizer/BioNTech, industria turistică a primit imediat un impuls, odată cu creșterea prețurilor acțiunilor companiilor aeriene și ale companiilor de croazieră, iar operatorii de turism au văzut creșteri în căutări și rezervări pentru 2021.

Experți din turism, citați de CNN, spun însă că va trece ceva timp până să aflăm dacă ne vom întoarce la modul în care călătoream înainte de pandemie. Pentru că țările vor căuta mai întâi să vaccineze persoanele vulnerabile, apoi lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii cheie, înainte de a vaccina restul populației.

Asta fără a menționa problemele practice legate de transportul și depozitarea vaccinării Pfizer, ceea ce înseamnă că, dacă acesta este cel care câștigă cursa, ar putea dura chiar mai mult timp pentru a distribui.

De asemenea, experții în turism mai spun că este posibil ca dovada vaccinării să devină chiar obligatorie. Un certificat internațional de vaccinare sau profilaxie (ICVP) – pe care călătorii trebuie să îl prezinte pentru a intra în anumite țări care impun vaccinarea împotriva febrei galbene sau pentru a ieși din cele cu risc crescut de poliomielită – ar putea fi următoarea completare a trusei de călătorie.

Este posibil ca o parte dintre măsurile preventive să fie păstrate și post vaccin, companiile aeriene vor prefera o experiență în mare măsură fără atingere, cum ar fi de debarcare rând cu rând.

Un lucru pe care experții îl văd prelungit, cel puțin pe termen scurt și mediu este flexibilitatea ofertelor. Multe dintre ofertele pentru 2021 sunt complet flexibile.

ADVERTISEMENT