Life

Testul pe care e bine să îl faci dacă ai peste 50 de ani. E simplu și durează doar câteva secunde

Testul pe care ar trebui să-l faci dacă ai peste 50 de ani. Este extrem de rapid și îți oferă informații despre starea ta cognitivă.
31.05.2024 | 17:39
Testul pe care e bine sa il faci daca ai peste 50 de ani E simplu si dureaza doar cateva secunde
Testul recomandat persoanelor peste 50 de ani. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Dacă ai peste 50 de ani, acest test rapid îți poate oferi informații despre riscul de deteriorare cognitivă. Testul este simplu și presupune doar strângerea pumnului.

Testul pe care trebuie să-l faci dacă ai peste 50 de ani. Implică strângerea pumnului

Cercetările au identificat o corelație semnificativă între demență și pierderea forței musculare. O metodă simplă și eficientă de evaluare a riscului este testul care implică strângerea pumnului.

ADVERTISEMENT

Oamenii încep să piardă din masa musculară după vârsta de 30 de ani. Până la vârsta de 50 de ani, mai pierd 10% din mușchi, iar până la 70 de ani, încă 30%.

Acest test simplu poate fi efectuat de oricine și poate oferi indicii despre starea de sănătate a creierului. Oamenii de știință au descoperit că unul dintre semnele prevestitoare ale demenței este pierderea forței de a strânge pumnul, conform exquis.ro.

ADVERTISEMENT

Un studiu care confirmă acest lucru este cel realizat la Universitatea Edith Cowan din Australia, publicat în Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle. Conform cercetătoriilor, o pierdere mare a forței musculare poate fi un semnal de alarmă pentru persoanele în vârstă care dezvoltă un declin cognitiv.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit puterea de strângere a pumnului, dar și testul TUG, despre care vom vorbi în continuare.

ADVERTISEMENT

Pentru a măsura cantitatea de forță folosită, persoana ține un instrument numit dinamometru în mână pe care îl strânge cu toată puterea. O strângere a pumnului redusă este asociată cu un risc crescut de demență, dar și cu mortalitate cardiovasculară.

Ce este testul TUG? Se desfășoară contra cronometru

Testul TUG (Timed Up and Go) este folosit pentru a verifica motilitatea și echilibrul unei persoane. Acest test se desfășoară contra cronometru. Persoana așezată pe scaun este rugată să se ridice și să meargă în linie pe o distanță scurtă. Apoi, aceasta se va întoarce și ve va așeza pe același scaun.

ADVERTISEMENT

Majoritatea adulților sănătoși cu vârsta de 50 de ani pot termina testul TUG în mai puțin de 10 secunde. Un timp de peste 13,5 secunde poate indică un grad mai mare de fragilitate al adultului și un risc ridicat de cădere.

„Când este luată în contextul demenței, la nivel de comunitate, utilizarea unor teste rapide, ieftine și simple, cum ar fi forța de strângere a pulnului și TUG, sunt extrem de atrăgătoare. Acest lucru ar putea servi ca instrument de screening pentru a ajuta medicii să îi identifice pe cei mai expuși riscului și să permită promovarea strategiilor de prevenție primară, (cum ar fi) exercițiile fizice (și) nutriția. Depistarea riscului de demență la nivel de comunitate este rareori efectuată”, a declarat Dr. Marc Sim de la Universitatea Edith Cowan pentru Medical News Today, conform exquis.ro.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României