Fotbal intern

„Țețe” Moraru şi „Țânțarul” Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei!

29.07.2018 | 18:32
Tete Moraru si Tantarul Talnar siau impartit pumni cu suporterii Stelei
„Țețe” Moraru şi „Țânțarul” Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei!

Da, „Țețe” Moraru şi „Țânțarul” Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei! Pentru că nu a existat meci între Steaua şi Dinamo, care să nu fie încărcat de tensiune. De multe ori, spiritele au degenerat în adevărate bătăi de stradă, și înainte şi după 1989. Dacă „ciomăgelile”… de fapt ghilimelele nu-și preau au rostul aici… deci ciomăgelile între suporteri sunt, deja, de notorietate, au existat momente în care jucătorii au participat la luptele de stradă. Un asemenea moment s-a petrecut după un joc disputat pe „defunctul” stadion „23 August ”, când Dumitru Moraru şi Cornel Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei. S-a lăsat cu un val de arestări şi cu un scandal monstru, iar autorităţile ţării au evitat să intervină.

În 1984, Dinamo era o echipă de anvergură europeană, după ce jucase semifinala de Cupa Campionilor Europeni cu FC Liverpool. La 22 mai, cele două „garnizoane” s-au întâlnit pe vechea arenă „23 August”, plină, ca de obicei, până la refuz. S-a terminat 2-1 pentru elevii antrenorului Dumitru Nicolae Nicuşor, golurile „alb-roşiilor” fiind înscrise de regretatul Alexandru Custov şi Costel Orac, după ce „Fiara” Lăcătuş deschisese scorul pentru formaţia pregătită de Emeric Ienei. Tensiunea era, ca de obicei, paroxistică. După joc, cele două loturi au plecat cu autocarele spre casă. În momentul în care vehiculul dinamoviştilor traversa Șoseaua „Mihai Bravu”, mai mulţi suporteri agresivi i-au apostrofat pe jucători.

„Țețe” Moraru şi „Țânțarul” Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei!

Total neinspiraţi, unii dintre fotbalişti, în frunte cu „Ţeţe” Moraru şi cu „Țânțarul” Cornel Ţălnar, au coborât din autocar, cu gândul să-şi facă dreptate. A urmat o bătaie pe cinste, jucătorii izbutind cu greu să se întoarcă la adăpost, în autobuz. Evident, a intervenit şi Miliţia şi au avut loc o serie de arestări şi de cercetări ulterioare, dar se pare că o parte dintre acestea au fost făcute într-un stil pur mioritic, adică… „după ureche”.

Protest în faţa Clubului Steaua

După numai câteva zile, la Clubul Steaua şi-au făcut apariţia o mulţime de rude ale suporterilor, reclamând că soții, iubiții, fiii sau fraţii lor au fost reţinuţi pentru că au molestat jucătorii din tabăra adversă, ceea ce, în opinia lor, era neadevărat. Protestatarii încercau să argumenteze, cu date concrete, că suporterii în cauză nu sunt vinovaţi, că n-au participat la incidentul respectiv, unii nefiind nici măcar… prezenţi la meci! Ei invocau faptul că, dorind să-i depisteze pe cei vinovaţii „organele” Miliţiei puseseră mâna pe tabelul cu numele susţinătorilor Stelei şi i-au reţinut pe aceştia absolut la întâmplare! Timpul trecea şi detenţia lor continua….

Ilie Ceauşescu a tăcut ca peştele

Printre cei care au venit să-şi ceară dreptatea la Clubul din Ghencea s-a aflat şi tatăl unui tânăr suporter al Stelei, care a explicat că fiul său n-a fost la meci, aflându-se în convalescenţă după o spitalizare, dar, cu toate astea, a fost reţinut şi acuzat. Omul proba cele spuse cu certificate medicale. Până la urmă, s-a întocmit un dosar cu probele tururor suporterilor care susţineau că nici măcar nu au fost în tribune, iar dovezile au ajuns pe biroul lui Ilie Ceauşescu, singurul care avea căderea şi puterea să elucideze problema. Ei bine, n-a făcut-o… Reţinuţii au fost sancţionaţi în funcţie de gravitatea faptelor şi nimeni nu a fost scutit. Unul dintre liderii galeriei steliste, Albert Oprescu, militar în termen, a fost mutat, fără ştiinţa conducerii clubului, la o unitate din provincie. Caz închis… Ce a rămas? Adevărul din titlu: „Țețe” Moraru şi „Țânțarul” Ţălnar şi-au împărţit pumni cu suporterii Stelei!

Și nu uitați: Derby de România FCSB – Dinamo se joacă duminică, de la ora 21:00 şi va fi transmis în format LIVE VIDEO pe FANATIK.RO!

„După perioada Steaua mulți mă considerau plafonat. La Dinamo am cunoscut cele mai mari satisfacții. Am câştigat trei campionate în «Ştefan cel Mare», am eliminat şi Hamburg în Cupa Campionilor… dar cel mai important rezultat al meu a fost la echipa naţională, când am învins Italia cu 1-0, în 1983, şi ne-am calificat la Campionatul European” – Dumitru Moraru

„Ce FCSB, domnule? Dacă nu era Gigi Becali, Steaua era terminată de mult. Cei care ţin cu Steaua trebuie să îi mulţumească acestui om că a ţinut echipa în viaţă pe banii lui. Aşa că Dinamo joacă tot împotriva Stelei duminică seară, eu așa consider. Pe timpuri noi aşteptam un meci împotriva Stelei mai mult decât un meci în cupele europene. Visam noaptea duelurile cu Bumbescu, Belodedici, Iovan şi Ungureanu, toţi jucători de echipă naţională. În timpul liber eram prieteni, dar pe teren eram toţi nişte fiare, nu numai Lăcătuș. Aşa vreau să văd şi acum la jucătorii lui Bratu. Vreau să văd că intră pe teren şi «muşcă» cum s-ar spune din adversari. Gata cu «lătratul», trebuie să înveţe să şi «muşte». Aşa am fost noi crescuţi şi noi nu jucam pe bani aşa de mulţi cum se joacă acum. Pe noi ne chemau foştii miniştri în birouri şi ne spuneau că dacă vrem să avem un an liniştit atunci să facem ce ştim noi mai bine şi să învingem Steaua” – Cornel Țălnar

4 ani la Steaua (1974-1978) și 8 ani la Dinamo (1981-1989) a apărat poarta Dumitru „Țețe” Moraru

9 trofee interne a câștigat Dumitru Moraru: 3 la Steaua (2 titluri, în 1976 și 1978, și 1 Cupă, în 1976) și 6 la Dinamo (3 titluri, în 1982, 1983, 1984, și 3 Cupe, în 1982, 1984, 1986)

1 trofeu internațional a câștigat Dumitru Moraru: Cupa Balcanică, în 1980, cu Sportul Studențesc

230 de meciuri a jucat în prima divizie Cornel Țălnar pentru Dinamo în 8 ani (1977-1985), în care a marcat 24 de goluri

5 trofee a câștigat Cornel Țălnar cu Dinamo: 3 titluri (1982, 1983, 1984) și 2 Cupe ale României (1982, 1984)