News

Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, reanalizată de UBB Cluj. Anunțul rectorului Daniel David

UBB va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a prezentat informații noi.
24.11.2022 | 14:12
Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode reanalizata de UBB Cluj Anuntul rectorului Daniel David
Lucian Bode, noi acuze din partea Emiliei Șercan. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rectorul UBB Daniel David anunță că instituția pe care o conduce va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce ancheta Emiliei Șercan face referire la un plagiat de cel puțin 18.5%, comparativ cu cei 2.95% identificați inițial de UBB.

UBB va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode

Potrivit Edupedu.ro, Emilia Șercan a publicat o analiză prin care susține că ministrul Bode a plagiat cel puțin 18.5% din teză, nu doar 2.95% cât apreciase inițial comisia de etică a universității clujene.

ADVERTISEMENT

UBB anunțase public că poate relua această analiză doar dacă apar suspiciuni de plagiat.

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza.

Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a transmis rectorul Daniel David.

ADVERTISEMENT

Daniel David nu a dorit să comenteze diferența mare a procentului de ”plagiat” dintre varianta prezentată de UBB și cea prezentată de Emilia Șercan.

“Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică”, a transmis David, conform Edupedu.

ADVERTISEMENT

Emilia Șerban susține, prin analiza publicată, că ”am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”.

De asemenea, Șercan a identificat ”patru tehnici de mascare a imposturii academice”, acestea fiind plagiatul prin traducere, prin ”sacrificarea pionului”, parafrazare și copy paste. Lucian Bode comentase informațiile prezentate în mediul public că ”teza sa de doctorat este în regulă”, nefiind afectat de aceste acuzații care au fost făcute publice.

ADVERTISEMENT