News

Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă: “Nu murim de coronavirus, murim de foame!” Foto

23.07.2020 | 17:48
Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă:
Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă: "Nu murim de coronavirus, murim de foame!" Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Thailanda se confruntă cu o criză fără precedent în ceea ce privește turismul, care reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul țării. COVID-19 a alungat turiștii în acest sezon, iar străzile, plajele și barurile sunt pustii. 

Iar îngrijorările sunt cât se poate de serioase în condițiile în care turismul contribuie cu aproximativ 80 de miliarde de dolari în fiecare an la Produsul Intern Brut al Țării, o sumă uriașă, care va fi greu de acoperit din alte surse.

ADVERTISEMENT

Străzile celebre din Koh Samui, una dintre cele mai populare destinații, sunt foarte liniștite. Chaweng Beach Road, o zonă a petrecerilor este închisă, la fel ca și magazinele care se întind pe kilometri.

Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă

Înainte de pandemia de COVID-19 se auzea vuietul traficului din orașe. Acum, șoferii de taxi sunt pe marginea drumului, fără speranțe prea mari de a găsi clienți. Altă dată, turiștii luau cu asalt magazinele de suveniruri și barurile, acum străzile sunt atât de liniștite încât câinii se întind pe trotuar fără să fie deranjați, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Plajele idilice cu nisip alb din Samui sunt goale în întregime. Șocul este cu atât mai mare cu cât, anul trecut, 40 de milioane de turiști au venit în Thailanda pentru a vizita coastele spectaculoase și pentru a încerca celebra bucătărie thailandeză.

În 2020, țara se chinuie să atragă măcar 10 milioane dintre acești turiști, conform estimărilor optimiste ale Autorității Turistice din Thailanda. Totul s-a oprit în luna aprilie când thailandezii au interzis zborurile.

Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă Nu murim de coronavirus, murim de foame!
Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă Nu murim de coronavirus, murim de foame! Sursa foto: Guardian

Cazuri puține de COVID-19 în Thailanda! Însă restricțiile rămân însemnate

Țara s-a descurcat bine cu combaterea noului coronavirus: doar 3255 de cazuri și 58 de decese, însă revenirea la normal se face greu, mai ales că deocamdată frontierele sunt închise pentru toți turiștii.

ADVERTISEMENT

Dar, nu este pentru prima dată când turismul suferă o lovitură cruntă în Thailanda. În 2004, țara a fost lovită de un tsunami devastator, dar și de epidemiile de gripa aviară și focarele SARS. Cu toate acestea, guvernatorul adjunct în turism, Tanes Petsuwan spune că nimic nu se compară cu noul coronavirus.

În timpul crizelor anterioare veniturile au scăzut cu 20%, în timp ce anul acesta veniturile vor scădea cu 80%. Economia Thailandei este dependentă de turism, aproximativ 4,4 milioane de oameni fiind angajați în industrie.

Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă Nu murim de coronavirus, murim de foame!
Thailanda, paradisul fantomatic! COVID-19 a golit de turiști plajele, barurile și străzile de pe celebra insulă Nu murim de coronavirus, murim de foame! Sursa foto: Guardian

“Mulți oameni spun că nu vom muri de COVID-19, dar vom muri pentru că nu vom avea ce să mâncăm”

Un angajat dintr-un salon de masaj local spune că zilnic intrau 90 de clienți. Afacerea s-a redeschis, însă acum trec zile fără să vină niciun client: “Dacă nu există turiști, nu mai există nici afaceri”, spune angajatul pentru Guardian. Majoritatea angajaților de la salon au plecat la familiile lor, în celelalte părți ale Thailandei.

ADVERTISEMENT

Ta Sasiwinom, care tocmai și-a redeschis un stand dintr-o piață în aer liber din Satul Pescarilor a făcut o declarație cutremurătoare: “Mulți oameni spun că nu vom muri de COVID-19, dar vom muri pentru că nu vom avea ce să mâncăm”.

“Gătim mai ieftin. Mâncăm ou și orez”

Ultimele luni au fost foarte dificile pentru ea și cele două fiice ale sale: “Gătim mai ieftin. Mâncăm ou și orez”, spune femeia. Și în hotelurile de lux situația este îngrijorătoare. Din 144 de camere ale unui hotel, 100 sunt goale.

În Samui, afacerile sunt la limita supraviețuirii. Luna trecută, aproximativ 100 de proprietari de hoteluri locale au fost obligați să le vândă. Multe altele rămân închise și se pare că această perioadă va mai dura.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri