News

The Facebook Papers. Dezvăluiri uluitoare despre reţeaua socială: promovează deliberat informaţii false pentru a face profit

În ultimii ani, Facebook s-a confruntat cu avertizori de integritate, crize de PR și anchete ale Congresului. Acum se confruntă cu o combinație a tuturor celor trei simultan.
26.10.2021 | 16:57
The Facebook Papers Dezvaluiri uluitoare despre reteaua sociala promoveaza deliberat informatii false pentru a face profit
ADVERTISEMENT

De peste un deceniu, Facebook a făcut eforturi pentru a deveni platforma online dominantă la nivel mondial. În prezent operează în peste 190 de țări și se mândrește cu peste 2,8 miliarde de utilizatori lunar care postează conținut în peste 160 de limbi.

Aceasta ar putea fi cea mai intensă și mai mare criză din istoria de 17 ani a companiei, după ce vineri, un consorțiu format din 17 organizații de știri din SUA a început să publice o serie de articole – numite colectiv „The Facebook Papers”.

ADVERTISEMENT

Articolele sunt bazate pe sute de documente interne ale companiei, furnizate Congresului în formă redactată de consilierul juridic al avertizorului de integritate Facebook Frances Haugen.

The Facebook Papers. Rețeaua de socializare face profit din promovarea știrilor false

Noile documente aduc mai multă claritate asupra problemelor gigantului rețelelor de socializare și întăresc afirmația unui avertizor de integritate cum că platforma a profitat de răspândirea informațiilor false și se bazează pe un algoritm care promovează știrile false.

ADVERTISEMENT

Documentele interne ale companiei arată că Facebook a știut că nu a angajat destui lucrători care posedă atât abilitățile lingvistice, cât și cunoștințele despre evenimentele locale necesare pentru a identifica postările inacceptabile de la utilizatorii din mai multe țări în curs de dezvoltare.

De asemenea, documentele arată că sistemele de inteligență artificială pe care Facebook le folosește pentru a elimina frecvent un astfel de conținut nu sunt la înălțime, precum și că Facebook nu a facilitat utilizatorilor săi globali semnalarea postărilor care încalcă regulile site-ului.

ADVERTISEMENT

Aceste neajunsuri, avertizează angajații în documente, ar putea limita capacitatea companiei de a-și respecta promisiunea de a bloca discursurile instigatoare la ură și alte posturi care încalcă regulile din Afganistan până în Yemen.

Ce se întâmplă acum?

O mare cantitate de documente obținute de 17 organizații de presă aruncă lumină asupra unor noi detalii despre modul în care Facebook a permis transmiterea dezinformarilor înainte de alegerile din 2020, despre cum ar fi putut ajuta la declanșarea insurecției din 6 ianuarie și și despre cum urmărirea profitului este direct legată de menținerea interacțiunii oamenilor cu platforma, chiar și atunci când conținutul este periculos.

ADVERTISEMENT

Aceste documente sunt noi?

Da și nu. Acestea stau la baza plângerilor avertizorului de integritate Facebook Frances Haugen la Comisia de Valori Mobiliare din SUA cu privire la companie.

Avocatul ei a furnizat documentele, în formă redactată, SEC (Securities and Exchange Commission) și Congresului, ca parte a acestei plângeri. Versiunile redactate au fost obținute de consorțiul organizațiilor de știri.

De ce vorbim despre subiect acum?

Anterior, Wall Street Journal a scris o serie de relatări cu privire la plângerile lui Haugen și aceste documente, multe dintre acestea fiind rapoarte interne ale Facebook despre răul pe care îl provoacă platforma de socialiare.

Haugen, fost manager de produs al companiei, a descris documentele la debutul aparițiilor ei în presă, la începutul lunii octombrie, în calitate de activistă pentru supravegherea publică a companiilor de tehnologie.

Acum jurnaliştii au acces la documentele redactate. Haugen a depus mărturie în fața Parlamentului Marii Britanii luni, odată cu facearea publică a documentelor din lotul Facebook Papers.

Ce dezvăluie aceste documente?

Informații despre rolul Facebook în insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie, despre faptul că Facebook știa că este folosit pentru a incita la violență în Etiopia iar reprezentanții companiei au făcut puțin pentru a o opri, despre cum angajații Facebook au semnalat postările despre traficul de persoane de pe platformele sale încă în 2018, iar problema încă nu a fost rezolvată.

Aceleași documente vorbesc și despre faptul că este posibil ca Facebook să fi indus în eroare propriul Consiliu de Supraveghere, dar și că sistemele de siguranță ale conținutului Facebook nu se aplică în mod similar în țările nevorbitoare de engleză.

Printre publicațiile care au publicat dezvăluiri bazate pe The Facebook Papers se numără și CNN.

Ce spune Facebook?

„Critica de bună-credință ne ajută să ne îmbunătățim, dar părerea mea este că vedem un efort coordonat de a folosi în mod selectiv documentele scurse pentru a picta o imagine falsă a companiei noastre”, a spus CEO-ul Mark Zuckerberg.

„Realitatea este că avem o cultură deschisă care încurajează discuțiile și cercetarea asupra muncii noastre, astfel încât să putem face progrese în multe probleme complexe care nu sunt specifice doar nouă”.

Facebook a încercat în mod repetat să o discrediteze pe Haugen și a spus că mărturia ei și rapoartele despre documente caracterizează greșit acțiunile și eforturile sale.

„În centrul acestor povești se află o premisă care este falsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook, citat de CNN.

„Da, suntem o afacere și obținem profit, dar ideea că facem acest lucru în detrimentul siguranței sau al bunăstării oamenilor înțelege greșit unde se află propriile noastre interese comerciale.”

Cum a fost afectată compania Facebook de scandal?

Investitorii se feresc deja de compania de social media. Facebook a scăzut față de ceilalți mari jucători tech, precum Apple, Amazon, Netflix și Google. De asemenea, a scăzut pe bursa NASDAQ.

Dar Facebook nu pierde tocmai bani: acțiunile sale au crescut cu aproape 75% din octombrie 2019. Facebook a raportat profituri de aproape 9,2 miliarde de dolari pentru cel mai recent trimestru.

Se va autoreglementa Facebook?

Facebook și-a numit propriul Consiliu independent de Supraveghere, un fel de Curte Supremă pentru deciziile referitoare la conținut. Ei sunt cei care au recomandat să nu-l lase pe Trump să se întoarcă pe platformă, de exemplu.

Însă există frustrări în cadrul Consiliului. Membrii acestora consideră că documentele The facebook Papers arată nevoia de mai multă transparență în modul în care Facebook promovează conținutul.

În schimb, se pare că Facebook intenționează acum să se rebranduiască sub un nou nume chiar de săptămâna aceasta. Ceea ce rămâne de văzut este cât de mult se va schimba Facebook ca răspuns la dezvăluirile avertizorilor de integritate actuali și viitori, mai ales dacă afacerea sa alimentată de publicitate continuă să meargă nestingherită, așa cum a făcut până acum.

Va fi de acord cu tipul de transparență și cooperare pe care Haugen, autoritățile de reglementare și alții o cer? Sau pur și simplu își va continua activitatea ca și până acum sub un nou nume?

ADVERTISEMENT
Tags: