News

Theodor Stolojan vrea să-i potolească pe liberalii prea înfocați înaintea Congresului: „Vom interveni să-i calmăm”

Președintele comisiei de organizare a Congresului PNL, Theodor Stolojan, a anunțat că susținătorii prea înfocați ai celor doi candidați la șefia partidului, Ludovic Orban și Florin Cîțu, vor fi „calmați”.
01.06.2021 | 18:03
Theodor Stolojan vrea sai potoleasca pe liberalii prea infocati inaintea Congresului Vom interveni sai calmam
ADVERTISEMENT

Congresul din 25 septembrie în urma căruia liberalii își vor alege o nouă conducere va fi condus de o comisie condusă de fostul președinte al PNL, Theodor Stolojan.

În afară de chestiunile logistice, Stolojan își propune să liniștească spiritele prea exaltate din taberele celor doi aspiranți la funcția de președinte al partidului.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru FANATIK, acesta a precizat că există deja unele declarații care au depășit cadrul firesc al n unei competiții interne în partid.

Stolojan, arbitrul competiției din PNL

Am văzut unele exagerări în declarații făcute de unii. Vom interveni să-i calmăm pentru că, după alegeri, trebuie să rămânem toți colegi. Dacă va apărea un derapaj, vom discuta cu ei”, a declarat Theodor Stolojan.

ADVERTISEMENT

Fostul prim-ministru din perioada 1991-1992 crede că unele afirmații făcute recent în cadrul competiției interne din PNL au depășit limitele unor critici, devenind atacuri, fără să nominalizeze însă autorii lor.

Una este să critici anumite persoane pentru ce au făcut sau pentru ce nu au făcut, alta este să te apuci să etichetezi în fel și chip”, a comentat Theodor Stolojan.

ADVERTISEMENT

El a precizat că discuțiile pe care le va purta cu susținătorii prea pătimași ai celor doi candidați nu reprezintă o formă de cenzură internă.

Va trebui să le explicăm că există niște valori și că în continuare vom fi colegi. Nu este prea ok când te uiți în ochii unor colegi după ce ai spus anumite lucruri”, a mai spus liberalul.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național al PNL l-a desemnat duminică pe Theodor Stolojan ca șef al comisiei de organizare a Congresului din 25 septembrie urmând ca aceasta să se ocupe atât de aspectele logistice ale evenimentului, dar și să asigure o competiție corectă. În afară de Stolojan, cei doi candidați la șefia partidului și-au desemnat câte patru reprezentanți în comisie.

Declarații dure în interiorul PNL

Deși Stolojan nu a dat nume, în ultimele zile au existat afirmații mai dure venite din taberele celor doi candidați. Astfel, președintele PNL București Violeta Alexandru l-a acuzat pe Florin Cîțu, fără să-i pomenească numele însă, de lipsă de loialitate.

Eu nu mi-aş face un proiect politic cu oameni care, de la momentul în care aveau nevoie de sprijin politic până ieri, fără să li se fi cerut, se gudurau până la exagerare prin tot felul de promisiuni de loialitate. Un asemenea proiect nu durează niciodată. Marile idei şi programe se pun în practică prin oameni. Dincolo de wow (cuvânt folosit relativ frecvent în postările pe Facebook ale lui Cîțu – n.red.), contează seriozitatea, liberalismul practicat, nu declarat şi tăria de a te uita, în primul rând, la cum poţi face bine pentru oameni, punându-te pe tine pe planul doi”, a scris pe Facebook, duminică, Violeta Alexandru, în postarea prin care și-a declarat sprijinul pentru candidatura lui Ludovic Orban.

Tot duminică, și Ludovic Orban a fost atacat de către unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Florin Cîțu, anume deputatul Florin Roman, care l-a comparat pe actualul președinte al PNL cu Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Va fi o competiție în care lupta se dă între trecut și viitor, între dezamăgire și speranță. Pentru că va fi o luptă! Pe care nu și-au dorit-o liberalii ce iubesc cu adevărat partidul, ci cei care vorbesc public de democrație, apoi pun mâna pe telefon și își amenință colegii. Lucrurile sunt simple: până și retrograzii din PSD s-au lepădat de Năstase și Dragnea. Iar PNL are nevoie de un suflu nou în 2024!”, a scris Florin Roman.

Alegeri de jos în sus până în luna septembrie

Congresul PNL din 25 septembrie va fi precedat de alegeri interne de jos în  sus, începând de la organizațiile de bază către cele județene.

Între 1 și 15 iunie se vor desfășura adunările generale ale organizațiilor locale, iar în perioada 1 iulie – 10 august vor fi conferințele județene. Între 10 august și 25 septembrie se va desfășura campania pentru Congres în cadrul căreia fiecare candidat își va prezenta programul cu care candidează în interiorul organizațiilor județene.

ADVERTISEMENT