Fotbal international

Thomas Beattie, al doilea fotbalist englez care recunoaşte că e gay: “Am decis să mă eliberez de această povară!”

24.06.2020 | 14:31
Thomas Beattie al doilea fotbalist englez care recunoaste ca e gay Am decis sa ma eliberez de aceasta povara
ADVERTISEMENT

Thomas Beattie s-a format ca fotbalist la Hull City, dar nu a apucat să joace niciodată în fotbalul englez. La vârsta de 19 ani a primit o bursă de școlarizare în sport în SUA și a plecat acolo. A jucat până în 2015 în campionatul Canadei, la Forest City London, City London și Ottawa Furries, iar din 2013 s-a mutat în Singapore, unde locuiește și acum ca om de afaceri în domeniul tehnologiei celulalelor, dar și al fitness-ului.

În 2015 pe când juca la Warriors FC în Singapore a ajuns de urgență la spital cu hemoragie cerebrală și multiple fracturi la față și craniene în urma unui duel aerian. A fost momentul care a marcat încheierea carierei sportive.

ADVERTISEMENT

Astăzi are 33 de ani și este un om de afaceri de mare succes, având și activitate filantropică foarte activă, implicat în foarte multe acțiuni caritabile.

Thomas Bettie a anunțat că este gay la câțiva ani de la încheierea carierei

Thomas Beattie ar fi rămas un no name pentru fotbalul englez, dacă nu s-ar fi apucat să dezvăluie pentru canalul ESPN faptul că este gay. Devine astfel al doilea englez care a fost fotbalist și a avut această orientare sexuală, după Justin Fashanu, care s-a sinucis în 1998, după ce a avut curajul de a face public alegerea sa.

ADVERTISEMENT

De atunci, doar germanul Thomas Hitzlsperger și americanul Robbie Rogers sunt jucătorii care au trecut prin fotbalul englez și și-au declarat apartenența la comunitatea de gay.

A luat decizia de a vorbi acum trei luni

”Nu am putut spune ceea ce sunt cât timp m-am aflat pe teren. A fost mereu o luptă în mine între cine eram și dorința de a continua cariera sportivă și ultima a învins până când am încheiat cu fotbalul. 

ADVERTISEMENT

Acum trei luni am decis să mă eliberez de această povară, spunând întâi familiei și prietenilor, iar acum o spun deschis.

Ca sportiv nu poți spune cine ești

Ca sportiv este imposibil să spui adevărul, ceea ce este extrem de chinuitor pentru tine ca om să stai ascuns ca și când ai fi comis o crimă, doar pentru că simți altfel decât ceilalți.

ADVERTISEMENT
Thomas Beattie, primul jucător englez care a recunoscut că e gay de la moartea lui Justin Fashanu în 1998. Foto: The Sun.co.uk

Acum mă simt mult mai bine, e ca și când aș fi luat o piatră de pe suflet și este alegerea mea, pentru că așa simt că trebuie să fac, iar mulți dintre cei care mă cunosc s-au comportat exemplar după ce au aflat că sunt gay. “

Ce crede Troy Deeney despre existența jucătorilor gay în Premier League

Nu cu mult timp în urmă un cunoscut jucător din Premier League, Troy Deeneyde la Watford, a declarat că este sigur sută la sută că în fiecare echipă din prima divizie a Angliei are cel puțin un gay sau un fotbalist bisexual.

”Cred că e greu de înțeles de ce toți acești sportivi, indiferent de sport, ies să spună ce orientare sexuală au abia după ce și-au încheiat carierele, pentru că din punctul meu de vedere este mult mai greu să trăiești atâția ani cu secretul în tine, de teamă că dacă află cineva drumul în sport a luat sfârșit”.

ADVERTISEMENT