Fotbal international

Thomas Tuchel e antrenorul momentului în Europa. În urmă cu 10 ani, Cristi Pustai îl elimina din Europa League. Video

06.05.2021 | 14:57
Thomas Tuchel e antrenorul momentului in Europa In urma cu 10 ani Cristi Pustai il elimina din Europa League Video
Thomas Tuchel e antrenorul momentului in Europa. In urma cu 10 ani, Cristi Pustai il elimina din Europa League. Video
ADVERTISEMENT

Thomas Tuchel a dus-o pe Chelsea în finala Champions League, însă în urmă cu zece ani era eliminat din Europa League de Gaz Metanul antrenat de Cristi Pustai.

Antrenorul german a ajuns pentru al doilea an consecutiv în ultimul act al Champions League, după ce anul trecut a dus-o pe Paris Saint-Germain în finala cu Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT

Doar că drumul până la aceste performanțe a fost lung și anevoios și nimeni nu s-ar fi gândit după ce Mainz a fost eliminată de medieșeni că Thomas Tuchel va ajunge un mare antrenor.

Thomas Tuchel, la a doua finală consecutivă de Champions League

Noul antrenor al lui Chelsea a reușit să producă surpriza, și a eliminat-o pe Real Madrid, după 1-1 în Spania și 2-0 pe Stamford Bridge. Însă Tuchel nu e impresionat de performanța sa de a ajunge în două finale consecutive de Champions League cu două echipe diferite și nu se consideră un mare antrenor:

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte, foarte fericit că am realizat acest lucru. Sunt foarte recunoscător că am ocazia să-mi trăiesc viața în fotbal. Pentru a avea această pasiune ca profesie, sunt mai mult decât recunoscător și pentru a o face la acest nivel, pentru a antrena o echipă ca aceasta și pentru a ajunge în finală pentru a doua oară, sunt foarte recunoscător”, a spus tehnicianul de 47 de ani după meciul cu Real.

Neamțul a fost numit antrenorul lui „The Blues” la finalul lunii ianuarie, după plecarea legendei Frank Lampard și a reușit să schimbe în scurt timp fața echipei. Tuchel are și o poveste de viață extraordinară. El a lucrat pentru o perioadă ca barman sau chiar ca fotomodel. S-a lăsat de fotbal la 24 de ani din cauza unei accidentări și s-a apucat de facultate, având diplomă în Administrarea Afacerilor și a lucrat pentru a se putea întreține.

ADVERTISEMENT

Se pare că un motiv pentru plecarea sa de la PSG ar fi fostt și lipsa sa de reacție în scandalul Colțescu, când neamțul le-a luat apărarea arbitrilor și ar fi vrut ca jocul să continue, ceea ce i-a deranjat teribil pe Mbappe și Neymar. Astfel, germanul a fost demis la finalul anului trecut, iar Roman Abramovich nu a stat mult pe gânduri și l-a adus pe Stamford Bridge.

Începutul carierei lui Thomas Tuchel, marcat de rușinea cu Gaz Metan Mediaș

Thomas Tuchel și-a făcut „ucenicia” la Augsburg, unde a primit un post de coordonator al juniorilor, iar după doi ani, în 2007 a fost numit antrenorul principal al echipei a doua. După alți doi ani, ofertele din Bundesliga au început să apară și Tuchel a semnat cu Mainz, unde avea să stea cinci ani.

ADVERTISEMENT

Deși echipa nu avea șanse mari să scape de la retrogradare, Tuchel termină primul sezon pe locul nouă, iar apoi produce surpriza și se califică în cupele europene de pe locul cinci, unde avea să întâlnească Gaz Metan Mediaș în turul trei preliminar al Europa League.

Nemții trăiesc o mare rușine, după ce locul cinci din Bundesliga este eliminat în România, de către trupa matematicianului Pustai, cu Pleșca, Hoban, Florin Bratu, Eric sau Pârvulescu printre jucători: „Am intrat în cartea de istorie a oraşului Mediaş. Mă bucur enorm pentru această calificare”, spunea Cristi Pustai după meci, în timp ce Răzvan Pleșca jubila: „E cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. Când am intrat pe teren la Mainz, m-am rugat la Dumnezeu să nu luăm multe şi să nu ne facem de râs în această dublă manşă”.

Cristi Pustai i-a dat lecții lui Thomas Tuchel în dubla manșă cu Mainz

Cristi Pustai avea să reușească un rezultat excelent în meciul tur de la Mainz, încheiat la egalitate, scor 1-1, iar calificarea se juca la Mediaș, chiar dacă Pustai nu l-a avut la dispoziție pe Eric, în timp ce Pârvulescu a ieșit accidentat în minutul zece. De cealaltă parte, Tuchel a aruncat în luptă în repriza a doua vedetele Allagi și Choupo-Moting, însă fără efect pe tabelă.

La meciul retur, s-a terminat din nou 1-1, iar calificarea s-a decis după executarea loviturilor de la 11 metri. Pleșca a fost eroul ardelenilor și a apărat două penalty-uri, în timp ce Bawab reușea să înscrie din nou, după ce o făcuse și la Mainz, iar la penalty-uri executa lovitura decisivă, spre uluirea lui Tuchel, care nu concepea ca echipa să fie eliminată.

„Am muncit foarte mult, fără să fim răsplătiţi. De aceea, rezultatul îmi lasă un gust amar. Nu trebuie să ne fie frică în perspectiva meciului retur. Putem câştiga în România”.

Cum au arătat cele două echipe la returul de la Mediaș:

Gaz Metan Mediaș: Pleșca – Trtovac, Lazar, Akaki, Markovici – ​Todea, Hoban, Roman, Breeveld, Buzean – Bawab.

Mainz 05: Wetklo – Bungert, Svenson, Noveski, Prospech – Baumgardlinger, Sotto, Risse, Ivanschnitz, Polanski – Ujah.

Cristi Pustai, traiectorie total diferită față de Thomas Tuchel

Cariera lui Pustai gravitează în jurul lui Gaz Metan. A început să antreneze la juniori în 2003, iar în 2007 promovează cu echipa în Liga 1 și avea să rămână la Mediaș până în 2013. Cristi Pustai avea să continue aventura europeană cu Gaz Metan după ce a eliminat Mainz-ul lui Thomas Tuchel și avea să joace dubla decisivă de calificare în grupele Europa League cu Austria Viena, care oprea parcursul european fulminant al medieșenilor din sezonul 2011-2012.

În ianuarie 2013, „Profesorul” o preia pe Pandurii Târgu Jiu, iar gorjenii terminau pentru prima dată în istoria clubului pe locul doi campionatul și se calificau în Europa League. Pustai produce din nou surpriza și se califică în grupele competiției în urma victoriei cu 2-0 cu Sporting Braga, deși în primul meci pierduse cu 0-1. Însă pentru Pustai a fost o pălărie prea mare, iar Pandurii pierd cu Fiorentina și Dnipro Dnipropetrovsk și obține doar două remize cu Pacos Fereira. Meciurile din cupele europene lasă amprenta asupra evoluției din campionat, unde echipa cade pe locul șase, iar Pustai demisionează pe 23 aprilie 2014.

Pustai revine în Liga pe 30 septembrie 2014, când semnează cu ASA Târgu Mureș, însă este demis după doar trei luni din cauza rezultatelor slabe și a problemelor de la echipă. Urmează o nouă aventură la Rapid, însă echipa ajunge pe locul 18, aproape de retrogradarea în liga a doua, iar pe 14 aprilie 2015 este dat afară după doar două luni. Din octombrie 2015, matematicianul a fost numit antrenorul lui FC Botoșani însă este din nou demis rapid după o înfrângere cu 2-1 în fața Craiovei. Apoi revine la Mediaș ca antrenor până în 2018, iar de atunci devine directorul tehnic al echipei până în iunie 2019, când o preia pe Dunărea Călărași, cu care speră să prindă locul de baraj pentru accederea în Liga 1. Dunărea Călărași e pe locul patru, cu trei puncte peste Csikszereda și cu trei mai puțin decât CS Mioveni.

Thomas Tuchel, carieră impresionantă pe traseul Mainz-Dortmund-PSG-Chelsea

Thomas Tuchel a avut însă un parcurs fulminant după eliminarea lui Mainz din Europa League de către Gaz Metan Mediaș. În cei cinci ani petrecuți la Mainz, echipa nu a avut niciodată probleme cu retrogradarea și a avut un joc bun, pe placul suporterilor.

După plecarea lui Jurgen Klopp de la Dortmund la Liverpool, șefii Borussiei încearcă să aducă un înlocuitor pe măsură și în vara lui 2015 Tuchel devine antrenorul galben-negrilor. Iar tânărul antrenor nu dezamăgește după ce redresează situația, termină pe locul doi, în umbra colosului Bayer Munchen și joacă și finala Cupei Germaniei.

În sezonul 2016-2017, Dortmund-ul lui Tuchel avea să termine doar pe locul trei în Bundesliga, după Bayern și Leipzig, însă avea să cucerească primul trofeu din cariera de antrenor: Cupa Germaniei. Cu toate acestea, este demis la doar câteva zile distanță din cauza unui conflict cu conducerea clubului, căreia i-a reproșat vânzarea unor jucători precum Mkhitaryan, Gundogan sau Hummels.

După o pauză de un an, primește o șansă uriașă. Unai Emery este demis de la PSG din cauza eliminării din sferturile de finală ale Champions League, iar Tuchel este numit de șeici antrenorul echipei. Germanul suferă o eliminare grea în sezonul următor în aceeași fază a competiției, după ce câștigă prima manșă cu 2-0 pe t.renul lui Manchester United. A ratat însă calificarea la ultima fază în returul de la Paris, după ce „diavolii roșii” au primit penalty și au câștigat cu 3-1. În sezonul trecut al Ligii Campionilor, Tuchel reușea să își elimine cu 2-0 fosta echipă, Borussia Dortmund, iar PSG ajungea pentru prima oară după 15 ani în semifinalele UCL. Tuchel a fost aproape să împlinească visul șeicilor, după ce s-a calificat in extremis în finală în dauna Atalantei, dar a pierdut la limită marea finală în fața lui Bayern Munchen.

  • 2 finale consecutive de Champions League are la activ Thomas Tuchel
  • 7 trofee are Tuchel în cariera de antrenor: Cupa Germaniei cu Dortmund, 2 titluri de campion cu PSG, Cupa Franței și Cupa Ligii Franței și alte două Supercupe cu echipa pariziană
ADVERTISEMENT