Premier League

Thomas Tuchel, noul antrenor al lui Chelsea, poveste de viaţă incredibilă. A defilat pe catwalk, a lucrat ca barman şi a fost bătut de profesorul Pustai

26.01.2021 | 22:11
Thomas Tuchel noul antrenor al lui Chelsea poveste de viata incredibila A defilat pe catwalk a lucrat ca barman si a fost batut de profesorul Pustai
Thomas Tuchel, noul antrenor al lui Chelsea, poveste de viaţă incredibilă. A defilat pe catwalk, a lucrat ca barman şi a fost bătut de profesorul Pustai
ADVERTISEMENT

Chelsea a găsit înlocuitor pentru Frank Lampard, demis după o serie de rezultate negative. Thomas Tuchel, 47 de ani, a semnat marți seară un contract valabil un an și jumătate. Germanul a avut până acum o carieră impreionantă, la Mainz, Borussia Dortmund și PSG. Dar avea viitorul asigurat și dacă nu ajungea antrenor. A lucrat ca barman și chiar a avut o scurtă carieră ca model.

La doar 24 de ani, Thomas Tuchel trebuia să renunțe la fotbal din cauza unei accidentări. Astfel că a fost nevoit să caute soluții pentru viitorul său. A mers la facultate și chiar a obținut o licență în Administrarea Afacerilor.

ADVERTISEMENT

Avea nevoie de bani pentru a se întreține, așa că s-a și angajat pe perioada facultății. Ca barman, la Radio Bar, în Stuttgart. A primit o șansă de a reveni în fotbal în anul 2000, când i s-a oferit un post la o echipă de juniori ai lui VfB. Și a făcut o treabă excelentă, care s-a concretizat prin promovarea la prima echipă a unor jucători precum Mario Gomez și Holger Badstuber.

Cum a devenit un barman din Stuttgart antrenor în Bundesliga şi urmaşul lui Jurgen Klopp

Cei de la Augsburg au remarcat abilitatea lui Tuchel pentru dezvoltarea unor tineri jucători și i-au oferit un job de coordonator al juniorilor. Iar pentru sezonul 2007-2008 a fost promovat ca antrenor principal la Augsburg II.

ADVERTISEMENT

A făcut treabă bună și aici, astfel că în 2009 a primit o ofertă cu adevărat surprinzătoare. Șansa incredibilă de a antrena în Bundesliga, la Mainz. Echipă căreia puţini îi dădeau şanse să scape de retrogadare.

La primul său sezon, Tuchel a terminat pe 9. Iar apoi, la următorul, pe 5! Mainz se califica în Europa League pentru sezonul 2011-2012. Comparaţiile cu Jurgen Klopp erau deja la ordinea zilei pentru tânărul antrenor al lui Mainz.

ADVERTISEMENT

De la antrenorul momentului în Bundesliga, la cea mai mare umilinţă pentru fotbalul german. Eliminat de Pustai din Europa

Primul adversar european al lui Tuchel, în turul 3 preliminar, era Gaz Metan Mediaş. Echipă antrenată de Cristi Pustai. Iar profesorul de matematică i-a predat o lecţie fostului barman din Stuttgart. După un dublu 1-1, formaţia din România s-a calificat la lovituri de departajare.

Au fost în total cinci sezoane la Mainz, în care echipa a avut un joc solid şi a stat fără grijile retrogradării. Iar în vara lui 2015, când Klopp a plecat la Liverpool, nu a mirat pe nimeni că Thomas Tuchel a fost ales ca înlocuitor.

ADVERTISEMENT

Borussia era oarecum în cădere în ultima parte a mandatului lui Jurgen Klopp. Dar echipa a fost revitalizată repede de Klopp. A terminat sezonul pe locul 2 şi a jucat finala Cupei Germaniei.

Demis de la Dortmund la câteva zile după ce a reuşit să câştige Cupa Germaniei. S-a certat cu conducerea

Sezonul 2016-2017 avea să aducă primul trofeu important pentru Tuchel ca antrenor. Cupa Germaniei, după o finală cu Eintracht Frankfurt. În campionat termina pe 3, după Bayern şi Leipzig.

Pe 30 mai 2017, la doar câteva zile după ce a câştigat finala Cupei, era demis. Din cauza unor dispute aprinse cu conducerea după ce au fost vânduţi jucători importanţi precum Gundogan, Mkhitaryan şi Hummels.

Tuchel a stat timp de un an fără angajament, perioadă în care nu a revenit la meseria de barman. Ci şi-a încercat talentul ca… model. Iar apariţia pe catwalk a fost chiar impresionantă.

A ajuns în “capitala modei” după o apariţie surprinzătoare pe catwalk. Şi a dus-o pe PSG în finala Ligii Campionilor

Pe cei de la PSG i-a convins cu siguranţă. Iar în mai 2018, Thomas Tuchel primea o ofertă din “capitala modei”. La Paris, îi lua locul lui Unai Emery. Cu o misiune clară să facă din PSG o echipă care să conteze în Europa.

Thomas Tuchel, apariţie surprinzătoare în lumea modei

Ceea ce nu s-a întâmplat în primul sezon al său. PSG pierdea surprinzăor cu Manchester United, în optimile de finală ale ediţiei 2018-2019 din Champions League.

Ulterior, în ediţia 2019-2020, PSG a fost ajutată de un parcurs destul de facil şi ceva noroc în momentele cheie. Şi a ajuns pentru prima dată în finala Ligii Campionilor. Pierdută la limită în faţa “monstrului” Bayern Munchen. Dar Tuchel putea considera că a transformat-o pe PSG, aşa cum promisese.

Dat afară de PSG pentru lipsa de atitudine în cazul Colţescu. Şi adus la Chelsea pentru a-i face să joace pe Werner şi Havertz

Tuchel avea să fie demis la finalul anului trecut de la PSG. Startul de sezon a fost unul oarecum ezitant, dar alta se pare că a fost marea problemă. Relaţia cu vedetele echipei s-a deteriorat în special după meciul cu cântec din Liga Campionilor, contra turcilor de la Başakşehir.

Lui Tuchel i s-a reproşat că nu a fost suficient de ferm în a sprijini reacţia echipei în scandalul Colţescu. Germanul le-a transmis jucătorilor că nu au de unde să ştie ce au spus arbitri. Şi că mai bine ar fi să continue jocul. Afirmaţie care nu le-a picat deloc bine lui Mbappe şi Neymar.

Roman Abramovich a profitat de sensibilitatea parizienilor şi şi-a adus un antrenor pe cinste la Chelsea. Un antrenor care a străbătut o cale lungă de la meseria de barman, într-un bar din Stuttgart.

Una dintre misiunile sale importante este să îi facă să joace pe doi tineri germani de mare perspectivă din lotul lui Chelsea: Timo Werner şi Kai Havertz.

“Vreau să le mulţumesc celor de la Chelsea pentru încrederea în mine şi în staff-ul meu. Avem cu toţii cel mai mare respect pentru Frank Lampard, pentru munca depusă la club şi moştenirea sa la Chelsea. De asemenea, abia aştept să îmi cunosc jucătorii şi să concurez în cea mai interesantă ligă. Sunt recunoscător că fac parte din familia Chelsea. Sentimentul este minunat”, a declarat Tuchel pentru site-ul oficial al lui Chelsea.

ADVERTISEMENT