Sport

Thomas Tuchel, schimbare de geniu în Supercupa Europei! Cum i-a adus Kepa lui Chelsea trofeul la penalty-uri

Tehnicianul lui Chelsea a surprins în Supercupa Europei. Chiar înaintea loviturilor de departajare, titularul Mendy a fost înlocuit cu Kepa.
12.08.2021 | 01:36
Thomas Tuchel schimbare de geniu in Supercupa Europei Cum ia adus Kepa lui Chelsea trofeul la penaltyuri
ADVERTISEMENT

Supercupa Europei, primul meci al sezonului pentru Chelsea și Villareal – deținătoarele celor mai importante competiții intercluburi, Liga Campionilor și Europa League – a fost marcată de o decizie surprinzătoare a lui Thomas Tuchel.

Chiar înainte de fluierul final al celei de-a doua reprize de prelungiri, când meciul curgea spre loviturile de departajare, tehnicianul german a renunțat la Mendy, titularul dintre buturi, în favoarea lui Kepa. Mișcare ce avea să se dovedească inspirată, întrucât spaniolul a apărat două execuții de la punctul cu var și a adus încă un trofeu în vitrina clubului.

ADVERTISEMENT

Schimbarea de geniu a lui Thomas Tuchel a decis Supercupa Europei

Miercuri seară, Windsor Park din Belfast, cea mai modernă arenă a Irlandei de Nord, a fost gazda primului meci de gală al noului sezon. Deținătoarea Ligii Campionilor, Chelsea, dădea piept cu revelația stagiunii precedente, Villareal, condusă de Unai Emery, nimeni altul decât „specialistul Europa League”.

Supranume pe care l-a câștigat întrucât a înregistrat un record greu de doborât, cel puțin în viitorul apropiat: a cucerit această competiție de patru ori, cu Sevilla (2013–2014, 2014–2015, 2015–2016) și Villareal (2020-2021).

ADVERTISEMENT

Deși a intrat la cabine în avantaj, după golul lui Hakim Ziyech, servit excelent din banda stângă de Kai Havertz, Chelsea s-a văzut egalată de Gerard Moreno, cu 17 minute înaintea fluierului final, la capătul unei faze superbe a „Submarinului Galben”.

Kepa, talismanul norocos al lui Tuchel la loviturile de departajare

În ciuda ocaziilor avute, elevii lui Thomas Tuchel nu au putut modifica tabela, iar partida s-a îndreptat încet, dar sigur spre loviturile de departajare. Moment psihologic decis de o schimbare inspirată venită din partea tehnicianului german.

ADVERTISEMENT

Introdus între buturi în locul titularului de drept, Edouard Mendy, Kepa Arrizabalaga a reușit să apere două execuții de la punctul cu var – ale lui Aissa Mandi, respectiv Raul Albiol – și a adus cea de-a doua Supercupă a Europei din istoria lui Chelsea.

Cum explică Tuchel schimbarea: „Nu a fost întâmplătoare”

Imediat după meciul de pe Windsor Park, Thomas Tuchel a dezvăluit motivul pentru care a făcut această schimbare chiar la loviturile de departajare. Deși poate părea surprinzătoare, decizia a fost luată cu mult timp înainte, pe baza procentajelor obținute de cei doi portari.

ADVERTISEMENT

Nu a fost o schimbare întâmplătoare. Am vorbit despre acest lucru cu portarii încă de la primul meci de cupă, împotriva lui Barnsley. Conform statisticilor, Kepa are cel mai bun procentaj când vine vorba despre loviturile de departajare.

După ce am analizat aceste date împreună cu staff-ul meu, am discutat cu jucătorii și le-am explicat că există posibilitatea să procedăm așa când ajungem la penalty-uri.

Edou (n.r. Mendy) știe că trebuie să facem ce e mai bine pentru echipă și mă bucur că acceptă acest lucru. El și Kepa sunt adevărați jucători de echipă. Mă bucur foarte mult pentru amândoi”, a explicat antrenorul lui Chelsea.

ADVERTISEMENT
Tags: