News

Tiberiu Boşutar, activist de mediu, susţine că a fost atacat cu toporul de un angajat al Gărzii Forestiere! Cine este victima şi cum a ajuns să fie aproape ucis de cel care ar fi trebuit să apere pădurile

18.05.2020 | 13:15
Tiberiu Bosutar activist de mediu sustine ca a fost atacat cu toporul de un angajat al Garzii Forestiere Cine este victima si cum a ajuns sa fie aproape ucis de cel care ar fi trebuit sa apere padurile
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este Tiberiu Boșutar, activistul de mediu atacat cu topoarele ziua în amiaza mare pe un drum public. Bărbatul susține într-o postare pe o rețea de socializare că un consilier al Gărzii Forestiere Suceava și fiul acestuia au vrut să-l omoare.

Cine este Tiberiu Boșutar, activistul de mediu atacat cu topoarele!

Mai exact, Nacu Mugurel de la Garda Forestieră și fiul său, patron la firma Fenster Dor SRL Stulpicani, firmă despre care presa locală a relatat de mai multe ori că este implicată în afacerile ilegale cu lemn l-ar fi urmărit și ar fi lovit cu topoarele în mașina lui, încercând să ajungă la el.

ADVERTISEMENT

De altfel, Tiberiu Boșutar spune că nu mai târziu de săptămâna trecută ar fi găsit într-o parcelă exploatată de familia Nacu peste 100 de cioate nemarcate. Angajatul Gărzii Forestiere ar fi vrut acum să se răzbune. Boșutar a depus plângere la Poliție și a făcut un apel și la ministrul Mediului pentru a clarifica situația.

I se spune Robin Wood de România și luptă împotriva tăierilor ilegale

Botușar nu se oprește aici și îi acuză pe cei doi că i-au distrus mașina. Acesta spune că a prezentat imaginile cu pagubele produse și oamenilor legii. Între timp, Garda Forestiera a reacționat la postarea lui Boșutar printr-un comunicat semnat de inspectorul șef Mihai Gasparel și trimis celor de la obiectivsuceava.ro

ADVERTISEMENT

“Conform răspunsului formulat la nota de relații (solicitată în data de 18.05.2020 de către inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava), domnul inginer Mihai Mugurel Nacu a precizat că nu a avut niciun contact direct cu domnul Tiberiu Boșutar în data de 17.05.2020.

În ceea ce privește distrugerea mașinii aparținând  Asociației Moldovița, angajatul Gărzii Forestiere Suceava declară că în data de 17.05.2020 nu a fost implicat în niciun incident auto. Întrucât în cauză se efectuează cercetări de către organele abilitate, nu suntem în măsură a furniza alte date.

ADVERTISEMENT

Garda Forestieră Suceava, ca autoritate teritorială care răspunde de silvicultură, promovează permanent normele de conduită asociate funcției publice și respectarea legii în domeniul silvic și cinegetic. Vă asigurăm că orice încălcări ale legii sau a normelor de conduită vor fi sancționate conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în comunicatul oficial.

Cu totul alta este varianta lui Tiberiu Boșutar, variantă susținută și de Mihai Goțiu, senator USR care a prezentat cazul opiniei publice.

ADVERTISEMENT

”La întoarcerea către Moldovița, când au trecut pe lângă sediul firmei Fenster Dor, drumul le-ar fi fost blocat cu mașina de Ionel Nacu. Din spate și-ar fi făcut apariția Mugurel Nacu, cu o altă mașină, care ar fi intrat frontal în mașina lui Tiberiu Boșutar. Ionel și Mugurel Nacu ar fi coborât din mașinile lor și ar fi început să lovească cu topoarele mașinile apărătorilor pădurii.

Momentan polițiștii au început cercetările penale pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe. Mafia Lemnului a prins curaj, la doar câteva zile după ce membrii Guvernului din Camera Deputaților s-au abținut de la votarea legii de înființare a DNA-ului Pădurilor, iar Guvernul a anunțat că nu o susține. Până la producerea unei noi tragedii e doar o chestiune de timp”, a precizat Goțiu.

Atac cu topoarele asupra unui apărător al pădurilor!

TULBURĂTOR. Mafia Pădurilor atacă cu topoarele! Duminică seara, Tiberiu Boșutar, unul dintre cei mai curajoși apărători ai pădurilor României, a fost atacat în timp ce documenta tăieri ilegale. Domnule ministru Costel Alexe, priviți această mărturie și spuneți dacă sunteți mândru de dumneavoastră că n-ați votat, săptămâna trecută, legea de înființare a DNA-ului Pădurilor?Târziu, în noapte, mi-au fost transmise mărturiile lui Tiberiu Boșutar (președintele Asociației Moldovița), care s-au răspândit deja, cu viteză, pe internet. Potrivit acestuia, el ar fi fost atacat, în stil mafiot, cu mașinile și apoi cu topoarele, de către Mugurel Nacu, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava și de fiul acestuia, Ionel Nacu, patronul SC Fenster Dor SRL Stulpicani, o firmă despre care presa locală a scris de mai multe ori că e implicată în tranzacțiile ilegale cu lemne, pe raza comunei Stulpicani (https://www.ziardesuceava.ro/video-tiberiu-bosutar-presedintele-asociatiei-moldovita-fost-atacat-stil-mafiot-de-un-consilier-de-la-garda-forestiera-suceava-si-de-fiul-acestuia-implicat-taieri-ilegale-de-paduri). Tiberiu Boșutar, împreună cu alte trei persoane, au încercat să meargă, cu două mașini la Broșteni, pentru a filma și documenta mai multe ilegalități care ar fi fost săvărșite în pădurile din zonă. Ei au fost întorși din drum de mai mulți pădurari, care nu le-au permis să pătrundă în fondul forestier.La întoarcerea către Moldovița, când au trecut pe lângă sediul firmei Fenster Dor, drumul le-ar fi fost blocat cu mașina de Ionel Nacu. Din spate și-ar fi făcut apariția Mugurel Nacu, cu o altă mașină, care ar fi intrat frontal în mașina lui Tiberiu Boșutar. Ionel și Mugurel Nacu ar fi coborât din mașinile lor și ar fi început să lovească cu topoarele mașinile apărătorilor pădurii.Momentan polițiștii au început cercetările penale pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe.Vă asigur, că lucrurile nu vor rămâne, însă, așa! Cazul acesta nu va fi mușamalizat. Iar cei care apară Mafia Pădurilor vor răspunde împreună cu protejații lor.

Posted by Mihai Goţiu on Sunday, 17 May 2020

Tiberiu Boșutar a devenit cunoscut după ce și-a făcut un blog pentru că era supărat pe numărul impresionat de camioane încărcate cu lemn care îi treceau pe sub fereastră. Apropiații i-au spus Robin Wood de România și bărbatul a început să se lupte cu autoritățile și nu numai pentru protejarea pădurilor.

“Pentru prima data în viață, am fost cât pe ce să-mi pierd chiar viața. Am fost atacați cu topoare. Uitați mașina fărâmată cu topor. Culmea, cine ne-a atacat? Nacu Mugurel și cu fiul lui, pe drumul public. Inspectorul de la Garda Forestieră Suceava ne-a atacat și ne-a distrus masina (…) Tocmai cei care trebuiau să apere pădurea țării ne omoară”, a transmis activistul în filmarea de pe Facebook.

Tiberiu Boșutar a explicat pentru FANATIK cum reușea să depisteze transporturile ilegale de lemn. „La fiecare transport care trecea pe lângă mine, verificam numărul maşinii şi aplicaţia inspectorul pădurii. În perioada octombrie-decembrie 2016, doar din Moldoviţa au ieşit peste 100 camioane de lemn lunar, cu câte 40-50 de metri cubi fiecare.

 Credeți-mă, aceste transporturi nu apăreau cu vreun aviz emis. Am mers cu toate aceste date la autorităţi. Nimeni nu le credea şi nu le lua în seamă. Mi s-a zis să filmez“, a spus Boşutar.

Drept pentru care și-a montat camere de supravegheat deasupra apartamentului. Când s-a întors cu aceste probe a fost amendat de autorități care i-au cerut să le dea jos imediat pentru că n-ar fi legale. Nu a fost singura piedică pe care a întâlnit-o.

„Am început să monitorizez 24/24 zona, să înțeleg cu exactitate ce se petrece, și apoi am realizat că întreaga Bucovină este luată cu asalt. Am verificat zile întregi pe aplicația www.inspectorulpădurii.ro, avizele camioanelor încărcate cu lemn ce traversau drumul public din centrul comunei.

Am sacrificat clipe din viață, momente alături de familie și am început să ofer autorităților „la cheie” imagini dure cu realitatea din pădure și camioane care intră goale în Moldovița şi ies încărcate. Destinația? Dumnezeu știe! Și, evident, brusc am devenit persona non grata, un om care trebuie ocolit și mai ales un om care este obligatoriu să fie redus la tăcere”, a spus Tiberiu Boșutar pentru FANATIK despre presiunile la care a fost nevoit să reziste în ultima perioadă.

 

 

 

ADVERTISEMENT