Sporturi

Tibi Ușeriu, clipe dramatice după experiența Yukon Arctic! „Acum știu cum este să stai câteva zile legat la aparate”

27.02.2019 | 19:49
Tibi Useriu clipe dramatice dupa experienta Yukon Arctic Acum stiu cum este sa stai cateva zile legat la aparate
ADVERTISEMENT

Tibi Ușeriu a trăit câteva clipe dramatice după experiența Yukon Arctic, una în urma căreia organizatorii maratonului l-au scos din cursă după ce românul a suferit degerături severe. Degetele de la picioare i-au fost cele mai afectate lui Ușeriu care a ajuns de urgență la spital cu un elicopter. Nici acum, la câteva săptămâni distanță, Ușeriu nu este refăcut în totalitate.

„Am subestimat temperaturile, eu credeam că sunt în jur de 20 și ceva de grade minus, de fapt era în jur de 41 de grade minus, am intrat în sacul de dormit cu gândul să stau foarte puțin pentru că voiam să stau în jur de 2 ore să ies înaintea celor doi. M-am grăbit, am evitat unele lucruri, adică o pereche de papuci de puf pe care trebuia să-i iau și să desfac, la acele temperaturi trebuiau desfăcute obligatoriu ceva încălzitoare chimice care să mă ajute”, a declarat Tiberiu Ușeriu

ADVERTISEMENT

După două ore de somn totul avea să se schimbe pentru Ușeriu. La controlul medical, organizatorii au decis că românul nu mai poate continua cursa. Când am dat jos ciorapii și papucii, efectiv vârful degetelor toate îmi erau negre și restul erau albastre picioarele. Prima dată în viața mea, în 46 de ani, am făcut și eu cunoștință cu un pat de spital. Ce mă bucur, să zic așa între ghilimele, mă bucur că am făcut cunoștință cu un pat de spital canadian, acum știu și eu cum este să stai câteva zile legat la aparate, în mare parte mi-am revenit, mai am nevoie de puțină recuperare, la câteva degete”, a mai spus Ușeriu

Tibi Ușeriu, clipe dramatice după experiența Yukon Arctic! Ușeriu
Tibi Ușeriu a fost nevoit să abandoneze Yuokon Arctic la sfaturile medicilor

Ușeriu și-a recunoscut vina

A ieșit rău de tot pentru ultramaratonistul Tibi Ușeriu. Românul nu și-a simțit o bună perioadă degetele de la piciorul stâng, dar a recunoscut că întreaga vină a fost a lui.  „Pun pariu că mulți dintre voi vă puneți întrebarea asta. Adică merită să mergi la capătul lumii ca să îngheți în somn, ca fetița cu chibriturile? Bineînțeles că merită! La fel ca fiecare secundă trăită din viața asta. Acum sunt în spital, conectat la aparate și monitoare. Am o pijama ridicolă, cu picățele.

ADVERTISEMENT

Timp de 5 zile, cam 6 ore pe zi, am făcut un fel de dializă menită să-mi dilate vasele sanguine. Apoi mi se va decide soarta. Mi-e rău, văd triplu și am senzația că îmi crapă capul. În loc să alerg prin sălbăticie, cum mi-aș dori, stau legat de un pat cu multe fire. În loc să termin restul de 600 de kilometri pentru care am venit, am timp de confesiuni. Asta mă cam deranjează. Nu simțeam nimic în neregulă, umblam perfect normal. Doar că toate degetele de la piciorul stâng îmi erau albastre ca albastrul de Voroneț”, spunea Tiberiu Ușeriu în momentul în care a ajuns în spital.

  • 45 de ani are Tiberiu Ușeriu, ultramaratonistul român care a abandonat Yukon Arctic