Sport

Tibi Uşeriu a rămas singurul român din cursa de la Cercul Polar!

Ceilalţi trei maratonişti din România au fost nevoiţi să abandoneze cursa.
10.03.2018 | 15:03
Tibi Useriu a ramas singurul roman din cursa de la Cercul Polar

Fantasticul Tibi Uşeriu a rămas singurul român în cursa de la Cercul Polar! Ceilalţi trei români au abandonat cursa infernală spre finalul zilei. Voluntarii de la Tăşuleasa Social au transmis, la primele ore ale dimineţii, şi primele informaţii despre cea mai dificilă porţiune de traseu: Hurricane Valley.

„Levi, Avram şi Tibi au plecat împreună, primii trei. Imediat după ei venea irlandezul Patrick O’Toole şi apoi restul participanţilor. După 30 minute Levi îşi dă seama că ritmul e prea ridicat şi încetineşte, iar după o oră încetineşte şi Avram Iancu.

Tibi Uşeriu, singurul român din cursa de la Cercul Polar

După 3 ore de cursă irlandezul recuperează teren, trece de Avram Iancu şi ajunge al doilea după Tibi, aşa că Tibi continuă să meargă tare, având acum alt urmăritor.

Primul punct de control este la Cercul Polar şi este situat la 37 km de la start. Tibi ajunge primul aici, într-un timp halucinant, cu 12 minute mai bun ca anul trecut. În 10 minute pune apă fierbinte în termosuri şi pleacă mai departe. Avram Iancu ajunge după o oră, iar Levi după încă 10 minute. Pleacă şi ei rapid de aici.

Din păcate exagerările din prima etapă îşi spun rapid cuvântul. Avram Iancu face întindere la gambă şi în final abandonează pe la miezul nopţii. Levi este aruncat cu tot cu sanie afară de pe drum de patru ori. Ultima dată nu mai reuşeşte să îşi scoată singur sania din zăpadă, aşa că apasă butonul de ajutor de pe GPS. Organizatorii consideră că în aceste condiţii viaţa lui este în pericol şi îl scot din cursă pe la ora 11. Vântul bătea cu aproximativ 100 km la oră. Florentina abandonează pe la ora 12. Încă nu ştim motivul abandonului, probabil tot vântul e problema, dacă Levi nu s-a descurcat singur, pentru o femeie este şi mai greu.

Din păcate am rămas doar cu Tibi în cursă încă din prima zi. Este o cursă dementă, de o brutalitate greu de imaginat. După cum spuneam şi anul trecut, a doua etapă este extrem de dificilă, ea străbate faimoasa Hurricane Valley, faimoasă nu prin peisajele ei, ci prin temperaturile extrem de scăzute şi vânturile katabatice care o străbat.

Tibi conduce cursa, iar irlandezul e în spatele lui cu aproximativ 40 minute. Tibi ajunge în CP2 cu o oră şi 30 minute mai repede faţă de anul trecut, o viteză extraordinar de bună, ajutat (zicem noi) de faptul că irlandezul a stat tot timpul in spatele lui.

În CP2 Tibi stă puţin, ia apă şi merge mai departe. Planul lui de cursă este să doarmă numai la CP3, pe la kilometrul 180. Aici dă şi primul telefon, în care ne povesteşte cât de brutale au fost vânturile în prima noapte, dar cu un tonus extrem de bun şi cu simţul umorului la cote înalte. Era plin de energie şi avea chef de alergat, aşa că nu a stat la telefon ca să îl înregistrăm. Are o treabă de rezolvat acolo…!

L-am întrebat cum se simte, dacă e totul ok, şi a răspuns : „Păi e început de cursă, de ce mă întrebaţi aşa ceva acum?” Cum să nu-l iubeşti…?”

În jurul orei 06:00, în această dimineaţă, Tibi Uşeriu se afla în a treia etapă, în care are de parcurs o distanţă de aproximativ 70km până la Fort McPherson, distanţă pe care o va parcurge în aproximativ 16 ore.