News

Tichete de 15 lei pentru mai multe categorii de români. Legea, deși intrată în vigoare, nu se poate aplica

Teoretic, de la 1 ianuarie 2024, mai multe categorii de români ar fi trebuit să primească tichete de 15 lei. Această lege nu se poate aplica. Ce explicații oferă guvernanții.
29.02.2024 | 08:38
Tichete de 15 lei pentru mai multe categorii de romani Legea desi intrata in vigoare nu se poate aplica
Legea care prevede tichete de 15 lei pentru unii români a intrat în vigoare la 1 ianuarie. De ce nu poate fi aplicată. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2024, mai multe categorii de români ar fi trebuit să fie remunerați cu tichete valorice de 15 lei. Legea în acest sens, deși intrată în vigoare, nu se poate aplica. Explicațiile sunt deja ”clasice”.

Legea care prevede tichete de 15 lei pentru unii români a intrat în vigoare la 1 ianuarie. De ce nu poate fi aplicată

Încă de anul trecut, guvernanții au anunțat că mai multe categorii de muncitori, precum bonele, zilierii, menajerele sau cei care lucrează cu ziua în agricultură vor fi plătiţi cu tichete în loc de bani.

ADVERTISEMENT

Voucherele în valoare de 15 lei ar fi trebuit să fie accesate deja de la 1 ianuarie 2024. Ei bine, la două luni de când a intrat în vigoare legea, aceasta nu poate fi aplicată.

Motivul este unul întâlnit și cu alte ocazii: platforma electronică necesară plăţii muncitorilor nu funcţionează. În lipsa acestui act normativ, oamenii sunt plătiţi în continuare la negru, cu banii jos, notează Observator News.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de tichete de 15 lei au fost deja comandate, însă ele nu pot ajunge la cetățeni. Asta pentru că ”platforma care va gestiona întreaga activitate legată de prestatorul casnic este în faza de testare.

Urmează să fie implementate toate bazele de date. Au fost comandate deja 300.000 de tichete în format electronic, de la Poşta Română”, explică Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

Valoarea brută a unui tichet este de 15 lei. Cu cât rămâne în mână cetățeanul

În fază brută, valoarea unui tichet este de 15 lei. Ele trebuie cumpărate de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) şi date mai apoi celor care prestează diverse lucrări.

În etapa următoare, cetățenii trebuie să preschimbe tichetele în bani. În final, ei nu rămân cu toată valoarea tichetului respectiv, pentru că li se ia un impozit pe venit şi contribuţia la pensie. Mai exact, din 15 lei rămân doar cu 12 lei.

ADVERTISEMENT

Conform legii, activitățile pentru care pot fi emise tichete de 15 lei includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Totodată, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă. Mai sunt incluși și cei care lucrează cu ziua în agricultură.

ADVERTISEMENT