News

Tichetele de masă, majorate de la 1 iulie. Parlamentarii au adoptat proiectul de lege

Parlamentarii au votat miercuri majorarea tichetelor de masă de la 1 iulie 2022. Astfel, valoarea unui tichet de masă va ajunge la 30 de lei pentru un angajat.
08.06.2022 | 12:46
Tichetele de masa majorate de la 1 iulie Parlamentarii au adoptat proiectul de lege
Tichetele de masă vor fi majorate de la 1 iulie. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

În prezent, valoarea unui tichet de masă ajunge la 20 de lei. În iulie, angajatorii pot acorda suplimentar tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită și valoarea acordată în luna iunie 2022, conform zilelor lucrate în această lună.

Tichete de masă de 30 de lei

Altfel, conform proiectului de lege citat, organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete-cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale. Mai departe, frecvența acordării tichetelor cadou și valoarea lor vor fi stabilite de conducerea organizației sindicale respective.

ADVERTISEMENT

Amintim că la 3 iunie, ministrul muncii, Marius Budăi, anunța că tichetele de hrană vor fi majorate: ”Săptămâna viitoare va trece amendamentul prin Parlament, amendament pe care l-am lucrat personal. Dăm posibilitatea ca să se acorde de la 1 iunie acea majorare de până la 30 de lei.

Am textul scris, l-am depus deja la Parlament. Săptămâna viitoare va intra în vigoare măsura și va fi valabilă începând cu luna iulie. Guvernul nu a uitat să implementeze măsura, Guvernul României este în implementarea măsurii.

ADVERTISEMENT

Suntem în dinamica activităților după programe succesive din ceea ce am spus că vom face și în primul pachet social și al doilea pachet social, Sprijin pentru România, și al treilea pachet cu 700 lei pentru pensionari”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Previziunile Băncii Mondiale

La această măsură s-a ajuns în contextul creșterii inflației. De asemenea, prețurile la energie electrică, gaze naturale și alimente au explodat din cauza războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Institutului Naţional de Statistică (INS) a dezvăluit recent că în ultimul an alimentele s-au scumpit cu aproape 10%. De asemenea, sursa citată a completat că există şi produse alimentare unde creşterea e de 30%.

Marți, un raportul al Băncii Mondială arăta că economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, faţă de un avans 4,1% previzionat în ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Instituţia avertiza că invadarea Ucrainei de către Rusia a agravat pagubele provocate de pandemia de COVID-19. Astfel, multe ţări se vor confrunta probabil cu recesiunea. ”Războiul a amplificat încetinirea economiei globale, care acum intră în ceea ce ar putea deveni “o perioadă prelungită de creştere fragilă şi de inflaţie ridicată“, au subliniat specialiștii de la Banca Mondială.

ADVERTISEMENT