Aplicația Tik Tok, una dintre cele mai utilizate platforme de social media în România, a anunțat că va lua măsuri drastice pentru a proteja alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai. Comisarul european pentru Tehnologie, Henna Virkkunen, a anunțat că aceste decizii vin în urma anchetei demarate de Comisia Europeană la finalul anului trecut.
În decembrie 2024, oficialii europeni au declanșat o investigație împotriva Tik Tok, suspectând că platforma nu oferă suficiente garanții privind securitatea electorală și integritatea informațiilor publicate. Tik Tok a reacționat la aceste acuzații și a decis să facă schimbări pentru a preveni eventualele interferențe străine în procesul democratic.
Comisarul Henna Virkkunen a declarat că platforma a fost notificată oficial cu privire la obligațiile sale, iar primele măsuri au fost deja implementate. Este vorba despre actualizări în privința moderării conținutului politic, dar și despre instrumente noi care vor permite identificarea mai ușoară a conturilor false sau a campaniilor de manipulare.
„În ceea ce privește viitoarele alegeri din România din luna mai, salutăm schimbările făcute de Tik Tok. Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice și mai mulți experți în limba română, precum și încă 120 de specialiști pentru grupul de lucru pentru alegerile din România care lucrează în special la campaniile de influență ascunse și la integritatea publicității”, a declarat Henna Virkkunen, potrivit Euronews.com.
Tik Tok a anunțat că își va extinde echipele de verificare și va colabora mai strâns cu autoritățile din România. Comisia Europeană a subliniat că alegerile din 2025 sunt un test important pentru democrațiile europene, în special în contextul utilizării masive a platformelor sociale în campaniile electorale.
Oficialii europeni au cerut tuturor rețelelor sociale să-și actualizeze politicile de conținut și să adopte măsuri clare împotriva dezinformării. Astfel, Tik Tok a promis că v-a crea un „centru electoral” dedicat României, în care utilizatorii vor putea accesa informații oficiale despre alegeri, candidați și proceduri. De asemenea, platforma va eticheta toate conținuturile politice sponsorizate și va limita difuzarea acestora doar în țara de origine.
Tot acest scandal în legătură cu aplicația Tik Tok a pornit de la campania electorală pe care a avut-o Călin Georgescu, cel care a și ieșit pe primul loc, la alegerile prezidențiale din 2024. Totul a pornit de la Tik Tok, platforma unde a avut un succes uriaș și neașteptat, atrăgând milioane de vizualizări și simpatia a mii de tineri alegători.
Fiindcă succesul său nu părea organic, autoritățile din România au început anchetele. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a făcut publice mai multe documente care ridică suspiciuni grave. Acestea arată că în spatele popularității sale pe rețelele sociale s-ar afla o campanie finanțată și coordonată din afara țării, mai exact de Rusia.
Potrivit investigației, peste 27.000 de conturi false ar fi fost folosite pentru a promova artificial mesajele lui Georgescu. Scopul? Manipularea discursului electoral în favoarea sa și al partidului AUR, cu care este adesea asociat. În acest context, Tik Tok a reacționat rapid. A blocat unul dintre conturile legate de campania lui Georgescu, motivând că a încălcat regulile privind comportamentul coordonat neautentic.
Lovitura de grație a venit însă din partea Curții Constituționale a României. Instanța a decis să anuleze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Călin Georgescu obținuse un scor surprinzător de mare. Decizia a fost luată pe fondul acuzațiilor de interferență străină și al îngrijorărilor privind corectitudinea procesului electoral. Nici anul acesta, când a încercat să își depună candidatura nu a avut succes.