Reprezentanții TokTok au fost audiați în Parlamentul European, cu privire la alegerile prezidențiale din România. Există suspiciunea că, pe timpul campaniei electorale, Călin Georgescu a fost favorizat pe platforma de socializare.
Reprezentanții TikTok ce au dat socoteală în fața Parlamentului European au negat faptul că l-ar fi favorizat pe candidatul independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
De asemenea, aceștia au menționat în fața Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului faptul că „toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid”, prin urmare s-au confruntat „cu aceleaşi restricţii”.
Brie Pegum, director global de produse, autenticitate și transparență la TikTok a asigurat de faptul că dintre rețelele blocate în ultimele luni pentru conținut politic nepermis, numai una îl susținea pe Georgescu. A subliniat că avea mai puțini urmăritori decât altele care susțineau alți candidați.
În același timp, ea a menționat că platforma TikTok a șters peste 66.000 de conturi false în România, undeva la 7 milioane de aprecieri false, aproximativ 10 milioane de urmăritori falși și circa 1.000 de conturi care imitau profiluri ale candidaților.
„În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea şi să coordonăm un comportament autentic”, a mai spus reprezentanta TikTok.
Audiată a mai fost și Caroline Greer, director de politici publice și relații guvernamentale la TikTok. Aceasta a explicat faptul că platforma a aplicat normele interne pentru procesele elctorale în timpul alegerilor din România.
În acest sens, ea a precizat că a avut mai multe întâlniri cu diferite autorități ale țării, inclusiv cu mai multe partide politice și cu autoritatea electorală română.
TikTok are peste 6.000 de moderatori de conținut în limbile Uniunii Europene. Conținutul în limba română este moderat de 95 de persoane, a mai subliniat Greer.
Declarațiile reprezentanților TikTok nu au fost destul de convingătoare pentreu eurodeputații prezenți la dezbatere, iar comisia Parlamentului European ia în considerare varianta de a transmite în scris întrebări suplimentare reprezentanților TikTok.
Pe un grup de Telegram, oamenii lui Călin Georgescu se plâng de faptul că au primit shadowban pe TikTok. Astea înseamnă că s-a diminuat vizibilitatea pe platforma socială din cauza unor încălcări repetate ale termenilor de utilizare a TikTok.
„Salutare, doamnelor și domnilor! Din păcate, contul principal de TikTok a intrat în shadowban, o formă de cenzură care a redus drastic vizibilitatea noastră – de la milioane de vizualizări, acum ajungem doar la zeci de mii. Prin acest mesaj dorim să vă informăm și să vă invităm să rămâneți alături de noi. Mulțumim pentru susținere!”, se arată în mesajul de pe grupul de pe Telegram numit „Implică-te și tu, Renașterea României”.