News

TikTok găzduiește peste 150 de clipuri care arată sau glorifică acte de violenţă ale grupului Wagner. Un miliard de vizualizări

Platforma de socializare TikTok găzduiește peste 150 de clipuri care glorifică violența mercenarilor ruși de la Wagner în Ucraina. Filmările au adunat peste un miliard de vizionări
02.12.2022 | 10:19
TikTok gazduieste peste 150 de clipuri care arata sau glorifica acte de violenta ale grupului Wagner Un miliard de vizualizari
Videoclipurile care glorifică violența mercenarilor ruși de la Wagner în Ucraina, peste un miliard de vizionări pe TikTok. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, armata lui Putin a primit un sprijin important din partea grupării de mercenari Wagner.

Videoclipurile care glorifică violența mercenarilor ruși de la Wagner în Ucraina, peste un miliard de vizionări pe TikTok

De numele acestui grup s-au legat, în primele zile ale agresiunii din statul vecin, o serie de tentative de asasinat îndreptate împotriva liderului de la Kiev.

ADVERTISEMENT

La finele lunii martie, Markian Lubkivski, consilier principal al ministrului ucrainean al apărării, a dezvăluit pentru CNN că grupul militar de mercenari Wagner a avut un plan de a-i ucide pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe prim-ministrul Denis Shmihal.

Aceste crime au eșuat. În schimb, pe frontul de luptă, cei de la Wagner sunt autorii mai multor acte de violență și cruzime la adresa militarilor și a civililor ucraineni.

ADVERTISEMENT

În cele peste 9 luni de război, pe TikTok, reţeaua de socializare creată în China, au fost postate o multitudine de videoclipuri care glorifică violenţele comise de grupul rus de mercenari Wagner.

Acestea au fost vizualizate de peste un miliard de ori, relevă un raport citat de britanicii de BBC.

ADVERTISEMENT

Execuții și violențe ale celor de la Wagner, populare și necenzurate pe TikTok

Americanii de la NewsGuard, o organizaţie cu sediul în SUA care monitorizează dezinformările din online, spun că unele dintre clipurile de pe TikTok ale mercenarilor prezintă explicit acte de cruzime.

O serie dintre ele, devenite virale, arată execuţia unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că a decis să lupte pentru Ucraina, după ce a fost luat prizonier.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, organizația a identificat 160 de videoclipuri pe TikTok care ”fac aluzie, arată sau glorifică acte de violenţă”, notează Sky News.

Din acest total, 14 videoclipuri prezintă imagini integrale sau parţiale ale aparentei ucideri a fostului mercenar rus Evgheni Nujin.

Filmarea, apărută pe TikTok în noiembrie, a fost vizionată de cel puţin 900.000 de ori.

NewsGuard a mai identificat și peste 500 de clipuri muzicale care, deși nu descriu acte violente, susțin violența împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri de a ucide ucraineni pentru că sunt ”naziști”.

TikTok este deținut și operat de ByteDance, un conglomerat chinez aflat parțial în subordinea guvernului de la Beijing.

ADVERTISEMENT