News

Timișoara intră oficial în carantină. Data aplicării deciziei și restricțiile impuse

06.03.2021 | 16:32
Timisoara intra oficial in carantina Data aplicarii deciziei si restrictiile impuse
ADVERTISEMENT

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis ca Timișoara să intre în carantină pentru următoarele 14 zile. Măsura vine după explozia infecțiilor Covid-19 din ultimele zile, rata în orașul de pe Bega ajungând la 7,49 la mia de locuitori. 

Alături de Timișoara, vor mai fi carantinate Giroc, Moșnița, Ghiroda și Dumbrăvița. Decizia a fost luată de CJSU Timiș cu 30 de voturi pentru, 4 abțineri și 4 voturi împotrivă.

ADVERTISEMENT

Timișoara intră în carantină din cauza Covid-19

Decizia de carantinare a Timișoarei intră în vigoare din 8 martie, ora 00,00, timp de două săptămâni. La ședința online a CJSU Timiș a participat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

”Decizia Comitetului este cea care trebuia luată la acest moment și sper ca impactul ei să fie cel scontat pentru următoarea perioadă. Timișoara este cu cea mai mare incidență printre municipii.

ADVERTISEMENT

Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere continuă a numărul cazurilor. Presiunea pe sectorul sanitar va fi tot mai mare. Secțiile de terapie intensivă nu vin goale. Oricând putem să ajungem la situația în care să nu mai găsim deloc locuri.

Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității.

De ce acum? Dacă începem acum e posibil să iasă Timișoara din carantină în scurt timp 14-21 de zile. Dacă stăm până la 10-11 la mie ca să impunem carantina va dura mult mai mult”, a spus Arafat în ședința cu CJSU Timiș.

ADVERTISEMENT

Ce restricții se impun în Timișoara

După această măsură, în orașul din Vestul țării se vor impune câteva restricții. Acestea au fost prezentate deja pe site-ul prefecturii Timiș:

”Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

ADVERTISEMENT

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;

2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;

6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;

7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;

8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;

9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie”, se arată pe site-ul instituției.

În județul Timiș, rata de infectare cu Covid-19 este de 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la o mie de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: