News

Timișoara nu uită. Marș în memoria victimelor din 17 decembrie 1989

17.12.2020 | 09:26
Timisoara nu uita Mars in memoria victimelor din 17 decembrie 1989
ADVERTISEMENT

Pe 17 decembrie 1989 au căzut secerați de gloanțele militarilor și trupelor de miliție primii oameni care nu își doreau nimic altceva decât să elibereze țara de sub jugul comunist. Chiar dacă au trecut 31 de ani, tragicul eveniment rămâne adânc întipărit în memoria timișorenilor.

Nici măcar pandemia nu îi poate împiedica să organizeze un marș pentru a cinsti sacrificiul eroilor de la Revoluție. 62 de persoane au fost ucise cu sânge rece în acea zi, băgați în saci şi duși în București, la crematoriu.

ADVERTISEMENT

Demonstranţii intraseră în sediul Comitetului Judeţean al PCR şi distruseseră inscripţia comunistă de pe faţadă, iar Nicolae Ceaușescu a ordonat armatei să deschidă focul pentru a pune capăt revoltei. „Să fi tras în ei și pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă”, a transmis președintele Republicii Socialiste România.

Marș în memoria celor căzuți la Timișoara, pe 17 decembrie 1989

Chiar dacă ne aflăm în plină pandemie, timișorenii au primit autorizație pentru organizarea unui marș în memoria celor căzuți pe 17 decembrie 1989. „Am avut 27 de ani şi am ieşit în stradă pentru o cauză dreaptă, îndepărtarea hoţiei, demagogiei, abuzurilor”, povestește, printre lacrimi, un bărbat care a luat parte la evenimentele de atunci.

ADVERTISEMENT

De 30 de ani, toţi care s-au perindat în această ţară au furat-o şi au distrus-o. Vă rog să mă credeţi, cu lacrimi în ochi, îmi pare rău”, a mai spus acesta, în timp ce medicii își amintesc fiecare pacient, ca și cum totul s-ar fi petrecut ieri.

Unii au venit împuşcaţi de la început, unii aveau plăgi mai uşoare la nivelul membrelor, alţii cu plăgi mai grave, la nivelul abdomenului şi toracelor.

ADVERTISEMENT

Aş putea spune că locul leziunii a hotărât dacă pacientul va rămâne în viaţă sau nu. Pentru că cei împuşcaţi în inimă, în cap, nu au mai ajuns decât decedaţi.

Noi nu am fost obişnuiţi cu plăgi împuşcate, foarte rar accidente de vânătoare. Dar asta cu leziuni, noi nu am mai avut. Asta a fost practic o situaţie de război! Numai statele în care e război, statele pot avea o experienţă mare.

ADVERTISEMENT

Ce m-a impresionat cel mai mult? A fost mormanul de decedaţi care au ajuns la sala de operaţie şi erau clădiţi acolo, lângă blocurile operatorii care s-au grăbit să îi ducă sus şi au murit.

Se făcuse un morman. Ăla m-a impresionat . Asta din cauza unui triaj inadecvat, ei nu ar fi trebuit să ajungă la sala de operaţie. Au alt loc.”, relatează chirurgul timișorean Marius Teodorescu.

ADVERTISEMENT