News

Timișoara pregătește cea mai mare expoziție Brâncuși din România. Peste 100 de piese vor fi expuse în Capitala Europeană a Culturii

În 2023, an în care Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, în orașul de pe Bega va avea loc cea mai mare expoziție Brâncuși din România. Iubitorii de artă vor putea admira peste 100 de opere.
11.05.2022 | 08:52
Timisoara pregateste cea mai mare expozitie Brancusi din Romania Peste 100 de piese vor fi expuse in Capitala Europeana a Culturii
Timișoara anunță cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani din România. Peste 100 de piese expuse. Sursa foto: colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Se anunță evenimente de o importanță majoră anul viitor la Timișoara, atunci când orașul din Banat va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Timișoara anunță cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani din România. Peste 100 de piese expuse

Autoritățile locale anunță că Timișoara va găzdui o amplă expoziție Constantin Brâncuși, în 2023, evenimentul fiind un punct culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

ADVERTISEMENT

La Muzeul Național de Artă vor fi prezentate peste 100 de opere ale uriașului artist, multe fiind expuse pentru prima dată în țara noastră.

Mai exact, între 30 septembrie 2023 și 28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din această parte a Europei. Expoziția va fi intitulată ”Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

ADVERTISEMENT

Din cele peste 100 de piese, în jur de 25 sunt sculpturi, printre cele mai cunoscute din lume, provenind de la muzeele din București și Craiova, de la Tate Gallery sau de la Muzeul Pompidou, dar și din colecții private, notează Transilvania Business.

Expoziția va reuni pentru prima dată după 50 de ani în România sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai notează că rolul de curator al evenimentului îi va reveni Doinei Lemny, un specialist de cel mai înalt nivel al operei lui Constantin Brâncuși.

Președintele CJ Timiș: ”Expoziția va fi un punct de atracție pentru un public național și internațional numeros”

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, este convins că, în cele patru luni cât va dura expoziția, aceasta va atrage un public extrem de numeros, atât din țară, cât și de peste hotare.

ADVERTISEMENT

”Consiliul Județean Timiș este principala autoritate finanțatoare a expoziției Brâncuși, Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters sunt co-organizatori, iar Institutul Francez din România s-a alăturat în calitate de partener.

Expoziția cu peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea expuse pentru prima dată în România, va prezenta aspecte importante ale creației artistului român legate de moștenirea sa românească.

De-a lungul celor patru luni, expoziția va fi un punct de atracție pentru un public național și internațional numeros”, a scris Nica pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: