Cu siguranță ai folosit una sau mai multe aplicații care îți fac promisiuni miraculoase despre cum va fi viața ta dacă le urmezi sfaturile. SleepCycle, MyFitnessPal, Gyroscope sau ActivityTracker sunt doar câteva dintre acestea.
O nouă aplicație, însă, promite să îți încetinească procesul de îmbătrânire. Aceasta este deja disponibilă pentru descărcare pe iPhone și va urma cât de curând și o variantă pentru Android.
Aplicația va putea fi descărcată de utilizatori din întreaga lume odată cu prima săptămână din septembrie. O variantă gratuită este disponibilă, însă serviciul premium va costa 35 de euro anual.
Creatorii aplicației Humanity, Pete Ward și Michael Geer, au pornit la drum în urmă cu doi ani, având ideea de a crea o aplicație care îți poate monitoriza vârsta biologică și care poate să-ți ofere sfaturi despre cum să încetinești și cum să întorci această cifră.
Ni se spune constant că putem trăi mai mult cu lucruri simple: făcând sport, renunțând la fast food și dormind suficient în fiecare noapte. Ward și Geer au luat aceste sfaturi și le-au extrapolat către o populație reală.
Aplicația Humanity nu îți va spune că ți-ai conservat vârsta pentru că ai dormit 8 ore. Pentru că alți oameni cu vârstă și profil de sănătate similare au făcut asta, datele tale vor fi comparate și vei primi informații în funcție de acest benchmark.
Humanity se laudă că e similară cu Waze, ajutându-te să navighezi către un stil de viață mai sănătos și crescându-ți durata de viață sănătoasă astfel.
Odată înregistrat în aplicație, îți vei completa datele personale și vei primi apoi un scor H pentru patru categorii: mișcare, minte, recuperare și nutriție.
Cu cât acest scor H este mai mare, cu atât procesul de îmbătrânire încetinește sau este chiar inversat.
Aplicația se conectează și cu senzori de pe smartphone sau ai unui smartwatch, pentru a urmări date ca pulsul, pașii efectuați, somnul și activitatea. Și aceste informații sunt procesate, fiind introduse apoi în ”rata de îmbătrânire” și ”vârsta biologică.”
Și totuși, ce e atât de special? Compania spune că a creat algoritmi validați cu pronosticuri reale extrase din biobănci longitudinale.
Aceste biobănci preiau date anonime cu privire la factorii care afectează speranța de viață a unei populații.
Folosind aceste date, Humanity îți oferă sugestii, cum ar fi să faci jogging, să meditezi sau să dormi mai mult. Sigur, orice aplicație ți-ar putea spune asta, însă aceasta extrage informații din date de zi cu zi despre factorii care ți-ar putea influența durata de viață.
Este rezolvat și aspectul confidențialității, mai ales că datele despre sănătatea proprie sunt printre cele mai personale.
Michael Geer arată că ”datele despre sănătate sunt foarte sensibile, astfel că încercăm să le ținem cât mai mult local, pe telefonul tău. Algoritmii funcționează în principiu pe dispozitivul tău, iar datele care trebuie să ajungă la serverele noastre sunt criptate tot timpul. Micii pași efectuați pe servere sunt marcați de siguranță”, conform techcrunch.com.